Subota, 22 lipnja, 2024

Bili su samo djeca, željna igre, smijeha i bezbrižnog djetinjstva

Must Read

120508227.1_mnU okviru Modula memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS 2012 večeras je u prostorija Sarajevskog ratnog teartra održana potresna izložba predmeta djece poginule u opkoljenom Sarajevu (1992.-1996).

 

Šah, gumeni konjić, lopta, patike, plišani likovi iz crtića, narukvica, ogrlica, školska knjižica sa svim peticama, sveska o ljubavi, crteži najdraže učiteljice… Sve ovo ostalo je iza njih, dječaka i djevojčica koji su živjeli u opkoljenom gradu na obalama Miljacke. Danas, njihove stvari svjedoče o užasnom zločinu koji se dešavao prije više od 17 godina.

Među tim stvarima je i knjižica Admira Holjana. Na njoj piše da je rođen 18. maja 1979. godine. Uskoro bi slavio svoj 33. rođendan. Saznajemo da je poginuo 13 godina kasnije. Bio je Titov pionir, sa kapom i crvenom maramom.

Među stvarima su i dva autića Eldina Kekića. Bio je dvije godine mlađi od Admira. Ubijen je 1992. Tu je i fotografija Mirele Pločić. Život je izgubila 11. augusta 1992. godine od agresorskog metka.

Uz stvari njih troje, tu su još stotine drugih stvari koje su u teškim trenucima djecu Sarajeva činile sretnima. U podrumima su se igrali autića, pravili svoje lutke, grlili ih dok su granate sijevale sa okolnih brda. Danas te stvari svjedoče o agresiji koju su ovaj grad i ova zemlja pretrpjeli.

“Nisam mogla postaviti izložbu, a da ne dotaknem sve te predmete koji sa sobom nose upečatljive mirise kako od posljednjih trenutaka tako i od stajanja. Nisam mogla izdržati, a da bez ikakvog stida, sa svih strana ne dotaknem oljuštenu boju Emininog crteža, svjesna da je to naslikala mrtva ruka”, kaže Amina Hamzić.

“Još je strašnija spoznaja da sam u ratu imala istu tenisku lopticu kao Amel, pa ne mogu a da se ne zapitam na koliko li sam ja pedalja bila od smrti”, dodaje Elma Hodžić.

Autori izložbe koja će biti postavljena u SARTR-u do 15. maja su Amra Tanović-Branković i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1996. Želja organizatora je da bude predstavljena i u drugim gradovima. Kustosice izložbe su Amina Hamzić i Elma Hadžić, studentice magistarskog studija Historije umjetnosti. Ovom izložbom ujedno se i završava Modul Memorije 2012.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -