Published On: Sri, svi 9th, 2012

9. SVIBANJ Dan pobjede nad fašizmom, dan koji crnokošuljaška Vlada Federacije ne slavi

3400f80e9d9ea89757803ceb149e1aadDan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. 5.  iako je rat konačno završen nekoliko mjeseci kasnije.

Pozitivan zavrešetak rata naslućen je već 1943. slamanjem fašizma u njegovoj kolijevci, Italliji, no rat rat je u potpunosti završen nekoliko godina kasnije, odnosno tek nekoliko meseci nakon svibnja ’45. godine, kapitulacijom carskog Japana, nakon što su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Dana 9. 5. 1945. godine sovjetski maršal Georgi Žukov ratificirao  je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Njemačka je kapitulirala poslije okupacije Berlina od strane ruske Crvene armije. Prije ulaska ruskih trupa u Berlin, Hitler je izvršio samoubistvo.

Ovom činu, koji se danas slavi kao Dan pobjede nad fašizmom i datum kada je okončan rat u Europi, prethodilo je skoro šest godina krvavog sukoba, najtragičnijeg u istoriji čovječanstva u kojem je živote izgubli preko 50 miliona ljudi.

U BiH ovaj se, također, obilježava ovaj dan, s tim da je u Federaciji BiH radni budući da je na vlasti profašistička koalicija s crnokošuljašima i štovateljima trećeg Raicha dok navodni socdemokrati u toj koaliciji provode fašističke metode podjarmljivanja Hrvata u BIH, a u Republici Srpskoj je danas neradni dan.

poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare