Published On: Tue, Dec 3rd, 2013

Babić u MUP-u: Upozorenje na fašizam nećemo maknuti!

“Index je već 10 godina, oduvijek i bez iznimaka, na strani slabijih, ugroženih, na strani onih koji su u manjini. To ćemo i ostati bez obzira na cijenu – bio to zatvor, prijetnje smrću ili novčane kazne. Index će se boriti za manjine, koliko god to bilo nezahvalno i opasno u zemlji koja naginje fašizmu” – izjavio je Babić. Međutim današnji gayfriendly Babić zaboravlja da je upravo njegov Index podijelio prije nekoliko godina link na popis gej scene u RH koji je bio kao svojevrstan “popis za odstrijel”  čime je  prouzrokovao ogromne  životne probleme mnogim ne samo gejevima nego i njihovim obiteljima u Hrvatskoj.

 

Na poziv MUP-a Matija Babić, osnivač i autor projekta Index, bez pratnje odvjetnika uputio se oko 17 sati u MUP u Heinzelovu. Pozvan je zbog ilustracije koja je objavljena na Indexu u nedjelju navečer u članku “Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju!”, odnosno, kako službeno stoji u policijskoj obavijesti, “radi davanja obavijesti o javnom poticanju na nasilje i mržnju.”

Tijekom razgovora s policijom Babić je kazao kako je motiv postavljanja ilustracije upozorenje na jačanje fašizma u Hrvatskoj koje se manifestira kroz ograničavanje prava manjina.

Za Index je Babić izjavio kako je znakovito da je ova država više zainteresirana za pitanje upozoravanja ilustracijom na fašizam nego za obračun sa samim fašizmom.

Na upit policije hoće li ilustraciju ukloniti, Babić je odgovorio kako nema tu namjeru. Oko 19 sati obavijesni razgovor je završen te je Babić pušten kući.

Policija: Slijedi prijava Prekršajnom sudu

Policija je medijima poslala kratko priopćenje koje prenosimo u cijelosti:” Povodom mnogobrojnih upita, u nastavku maila dostavljamo priopćenje. Zbog objave na internetskom portalu neprimjerenog sadržaja u kojem su dijelovi grba i zastave Republike Hrvatske korišteni na način suprotno  odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u službene prostorije  PU zagrebačke pozvan je autor teksta te je nakon obavljenog obavijesnog razgovora i prikupljenih činjenica utvrđeno kako je predmetni počinio prekršaj iz članka 4. navedenoga Zakona poradi čega će protiv istoga nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog redovnim putem.”

Babić primio na desetke prijetnji smrću

Matija Babić tijekom dana zaprimio je na desetke prijetnji smrću, ali je odlučio da ništa neće prijavljivati.

“Nema smisla prijavljivati prijetnje jer se ne radi o izoliranim slučajevima već o općoj atmosferi linča nametnutoj od strane Katoličke crkve, u kojoj je nepoželjan svatko tko je drugačiji. Takva atmosfera naziva se fašizam. I to je ono što smo ilustracijom ispravno poručili.”, rekao nam je Babić.