Published On: Sub, stu 9th, 2019

Assange “može umrijeti u zatvoru”, kaže otac osnivača

John Shipton, otac utemeljitelja platforme za prijavu zviždača WikiLeaks, Julian Assange, koji je trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji, rekao je da je posjetio svog sina i kako je “suočen s gorkom istinom” da bi mogao umrijeti u zatvoru.

“Julian može umrijeti u zatvoru zbog devetogodišnjeg progona zbog otkrivanja istine ratnih zločina … Ovo nije gorko razočaranje oca, to je jednostavno činjenica”, rekao je Shipton novinarima u Ženevi u petak, koje citira Daily Mail, dodavši kako je prije dva dana posjetio Assangea u zatvoru.

Nakon sastanka sa sinom u zatvoru u kolovozu, Shipton je rekao da je Assange smršavio, pati od tjeskobe i kako je bio izložen “svim vrstama mučenja”.

Razni stručnjaci rekli su da se u zatvoru pogoršalo Assangeovo zdravlje.

U svibnju je neovisni stručnjak za ljudska prava Nils Melzer osudio “namjerno i usklađeno zlostavljanje” koje su Assangeu godinama nanosile vlade SAD-a, Velike Britanije i Švedske. Stručnjak je rekao kako je Assangea sustavno progonjen, a njegovo zdravlje se pogoršalo kao rezultat dugotrajne izloženosti stresu i psihološkoj traumi.

U rujnu je Assangeov odvjetnik Carlos Poveda rekao da je osnivač WikiLeaksa izoliran u zatvoru i suočen s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Ranije u studenom, Melzer je izdao drugo izvješće, rekavši kako London nije uspio osigurati da pritvor Assangea bude u skladu s međunarodnim pravom. Stručnjak je primijetio da se Assangeovo zdravlje i dalje pogoršava i naglasio kako mu je život ugrožen.

Assange je uhićen i zatvoren u travnju nakon što su ga izvukli iz ekvadorske ambasade u Londonu, gdje je živio godinama. Od tada, utemeljitelj WikiLeaksa zadržan je u pritvoru dok čeka saslušanja o njegovom izručenju Sjedinjenim Državama, čemu se usprotivio, prenosi logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare