Published On: Ned, ruj 18th, 2022

Asocijacija zavisnih poluintelektualaca „Krug 99“

„Krug 99“ niti jednom svojom aktivnosti ne pokazuje ni mrvicu otpora dominantnim konceptima. Štoviše, on ih iz nedjelje u nedjelju perpetuira, između ostaloga i time što aktivno i aktivistički sudjeluje u proizvodnji društvene histerije i u nacionalističkom „loženju“ naroda

„Uzimajući ga u njegovom najpotpunijem i najizrazitijem vidu, poluintelektualac je čovek koji je uredno, pa možda, čak, i s vrlo dobrim uspehom svršio školu, ali u pogledu kulturnog obrazovanja i moralnog vaspitanja nije stekao skoro ništa. Bilo usled njegove urođene nesposobnosti ili zbog mana školskog sistema, nije dobio podstreka za duhovno samorazvijanje. On uopšte duhovne vrednosti ne razume i ne ceni. Sve ceni prema tome, koliko šta doprinosi uspehu u životu, a uspeh uzima u „čaršijskom” smislu, dakle sasvim materijalistički. S ostalim duhovnim vrednostima odbacuje i moralnu disciplinu, ali ne sasvim, jer prekršaji te discipline povlače krivičnu odgovornost. Ipak i u moralnom, kao i u kulturnom pogledu, on je u osnovi ostao primitivac. Neomekšan kulturom, a sa olabavljenom moralnom kočnicom ima sirove snage napretek. Školska diploma, kao ulaznica u krug inteligencije, dala mu je preterano visoko mišljenje o sebi samom.“

piše: Franjo Šarčević I Prometej.ba 

Da je ovakvo definiranje poluintelektualca dao netko manje kontroverzan od Slobodana Jovanovića (1869 – 1958), ove rečenice valjalo bi odštampane zalijepiti na ulazna vrata mnogih „intelektualnih“ i akademskih udruženja diljem Bosne i Hercegovine i prostora Jugoslavije – a bar nam takvih udruženja ne nedostaje. No, razdvojimo li za ovu priliku djelo od autora, Jovanovićeve rečenice mogu nam poslužiti kao objašnjenje zašto smo udruženje koje se zove „Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99“ atribuirali kao u naslovu.

Među gomilom poluintelektualaca, koje ćete pronaći svuda gdje vladajućem poretku – političkom, materijalnom, koncepcijskom – trebaju ljudi s titulama kako bi ga legitimirali i blagoslivljali svojim umovanjima, intelektualca ćete prepoznati po tome što ustrajno ide protiv vladajućeg poretka i što ustrajno ukazuje na promašaje koncepcija unutar kojih se taj poredak ostvaruje. Riječima Viktora Ivančića, intelektualac „dovodi u pitanje postojeći poredak i upušta se u radikalnu kritiku stvarnosti; takav je spreman žrtvovati vlastiti komoditet da bi se, svojim glasom, borio za bolje društvo“. Opet na tragu njegovih riječi, intelektualac je onaj tko odbija povinovati se oportunističkoj stihiji kolektiva.

Međutim, „Krug 99“ niti jednom svojom aktivnosti mnogo godina unazad nije pokazao ni mrvicu otpora dominantnim konceptima. Štoviše, on ih iz nedjelje u nedjelju perpetuira, između ostaloga i time što aktivno i aktivistički sudjeluje u proizvodnji društvene histerije i u nacionalističkom „loženju“ naroda. Savez koji Krug demonstrira s retrogradnom i zloćudnom, a prije svega banalnom i idiotskom, politikom uopće više i nije prešutan, nego je vrlo jasan i transparentan.

Svaki od tri dominantna misaona poretka u Bosni i Hercegovini – jedan se zove srpski, drugi se zove hrvatski, a treći (bošnjački) voli bacati dimne bombe nazivajući se probosanskim, kako bi usisao i asimilirao svaku mogućnost četvrtoga puta u BiH, teži za eliminacijom svega što njegove temeljne dogme i mitove dovodi u pitanje. A pogotovo teži za eliminacijom onoga što dovodi u pitanje sisteme moći i nečiju privilegiranost. Kritičko mišljenje ograničeno je dogmama, koje su i sekularno-političke i religiozno-političke, ono se tolerira samo ako ne prelazi granice koje su tim dogmana zacrtane. Kad ih pređe, idu prizemne diskvalifikacije, ad hominem napadi i crtanje meta, čemu posljednjih godina svjedočimo na mjesečnom, pa i na dnevnom nivou.

Svojim redovnim nedjeljnim sesijama i okolnim proglasima Krug 99, kao jedan od izvikivača trećeg misaonog poretka među gore navedenima, čini sve da se misaoni sistem koji taj poredak nameće učvrsti što jače, do nivoa neupitnih istina. Pa da onda onima koji te „istine“ ne žele slijediti, jer za bogohulnike koji dovode u pitanje dogme propisan je odstrel, ostaje samo opcija da napuste prostor na kojem te dogme dominiraju. Nećete stoga, očekivano, među sesijama tog kružoka i saopćenjima na njihovoj stranici naći nikakav trag kritike spram dominantnog bošnjačkog nacionalizma, nikakav trag propitivanja historijskih mitova na kojima se on temelji, nikakav trag otpora prema politici proizvodnje histerije, izolacionizma i jalovog (i u konačnici autodestruktivnog) siljenja koju on sprovodi, nikakav trag želje da se unutar Bosne i Hercegovine postigne bilo kakav unutrašnji dogovor potreban za minimalnu društvenu koheziju. Naprotiv, Krug unutar svojih mogućnosti sve to dalje betonira. U praksi, to znači da Krug 99 otvoreno promovira ideologiju i politiku Stranke demokratske akcije, bilo direktno bilo preko njezinog „građanskog“ proksija Željka Komšića. Poneki načelni i slatkasti ispadi o univerzalnim vrijednostima i tako dalje, uvjerljivi su koliko i prigodničarske humanističke floskule patrijarha Porfirija.

U ovom slučaju, radi se o tome što potreba koju rečena ideologija treba stvara „intelektualce“ na način da onima koji doprinose toj ideologiji dodjeljuje taj status. A režimski Krug 99 joj itekako doprinosi, pa su stoga njegova nedjeljna okupljanja redovna tema na portalima i u televizijskim dnevnicima.

Na sesijama tog i takvog udruženja intelektualaca, uvodničari su redom propagandisti nacionalističkog usmjerenja, među kojima ima osoba koje se najpreciznije mogu opisati riječju huškači. Tom i takvom udruženju, dakle, sasvim priliči da mu uvodničari u sesije budu osobe poput Reufa Bajrovića, jednog od najaktivnijih i najistaknutijih proizvođača nacionalističke i šovinističke histerije u našem javnom prostoru, koja gotovo svakodnevno uđe duboko u polje gole mržnje. Nađe se, doduše, među uvodničarima i poneka razumna i dostojanstvena osoba, ali se najčešće radi o nekome tko je neupućen u društveni život Sarajeva, pa njegova ekspertiza o određenoj temi bude zloupotrebljena prekodiranjem i kontekstualiziranjem u onaj jezik kojim se Krug obraća javnosti.

Da budemo do kraja korektni, ima među članovima te asocijacije i poneka pristojna osoba, koja svojim ličnim angažmanom odudara od dominantne pozicije Kruga. No, očigledno je da ona kao takva samo služi za potrebe ucvjećavanja jedne močvare prepune trulih avetinja.

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
7 dana prije

tako je to kada šejtani vode nazovi politike ,sve ide naopako kako god se okrene.

mileni
mileni
7 dana prije

Jesu i tebe kupili Franjo ?

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  mileni
7 dana prije

Bit će da i ovaj muFljuz (piše: Franjo Šarčević I Prometej.ba)
prikačen na ”Miletovu financijsku sisu” !?
Hudnjak ne zna kojim jezikom da piše, pa je greškom (ili je prepisivao), 
da je gomila rijeći u ovom nazovi ”novinarskom uradku” napisane
na E K A V I C I.

I onda kada ga Bakirov radikalni “STAV” napadne,
 – kuku, kuku !! Napadaju me Bakirovi islamistički radikali.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Aj ti beže vidi da ti nije koja ovca otišla u ZIJAN ,jer samo ČOBAN ima vremena pisati svaki Dan ovolike tekstove KOJE NIJEDAN HRVAT NE ČITA ,nego ti odmah je,be osune, ćenog babu I posranika muha, meda…..ILI IMAŠ DOBROGA PSA OVČARA !!? ….POT, URE OSUNE, ĆENO IZDAJNIČKO BEZ IMENA.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
7 dana prije

. . . ” tekstove KOJE NIJEDAN HRVAT NE ČITA” ???

Mnogo si zaBalio kameNJar !!

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Osune, ćeno pot, ure izdajničko BEZ IMENA.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Moralna nakazo nisi čuo za citat?

Mujko MAČEK
Mujko MAČEK
7 dana prije

Rezimski nego šta, protiv ge..nocid…asa djikana i ujka u.z.p….šta si mislio sarcevicu zamjenom teza srbocetnickom titoistickim metodom a bogami i HNS, tamo dje ste sarali Tito po brdima sadeci kamenje ,sada stavljati krizeve i optuživati BOSNJAKE što nije bilo krizeva…piši bre srbski da te ceo svet razume..zamijenio si sebe…a to je shi..zofrenija

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Mujko MAČEK
7 dana prije

Ti NE POSTOJIŠ osune, ćeno pot, ure izdajničko…..

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Mujko MAČEK
7 dana prije

Pogledaj samo snimku demostracija u Sarajevu 03. 04. 1992,vidi samo ikonografiju i poslusaj pesme pa onda nesto reci.Pa i Komsica nam birate a drzi i Titove i Blazeve biste u uredu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mujko MAČEK
7 dana prije

Bosnom beHar probeHaraVO, mene život razočaraVO, svuda beHar na nju miriše, a ja Huzdišem….

vitina
vitina
7 dana prije

Trenutno u Europi a i šire nema nacionalne politike i nacionalizma(bolje rečeno šovinizma) koji unutar svoje nacije ima manje kritične mase(razuma) prema tom nacionalizmu od bošnjačke. Nigdje u svijetu nema da velika većina nevladinih udruga zastupa i radi za većinski nacionalizam kao što je to u BiH.
Ovaj Krug 99 je očiti primjer toga.
Moram pohvaliti pisanje Franje Šarčevića, koje se sve više po intelektualnom dometu približava onom Josipa Mlakića.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
7 dana prije

Nigdje u svijetu nema da velika većina nevladinih udruga zastupa i radi za većinski nacionalizam kao što je to u BiH.

Svako zasto ima svoje zaTo !!

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Što je priglupi i šovinistički pisac htio reći? Da su potplaćeni od tog nacionalizma i da su sami pristaše i vinovnici tog većinskog nacionalizma?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
7 dana prije

Pozdrav za Vitinu….danas anonimac, ali stari forumaš…

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Tako je Isace samo to primjeni i na vasu stranu.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
7 dana prije

Nacinalna politika danas i moze samo biti ovdje, iz prostog razloga – kasnjenje Balkana u drustvenom razvitku – zato sto je vecina europljana prosla tu fazu 1850-1950., cak ni desnicarstvo u Europi nije kao na Balkanu, ono je vise usmjereno na ksenofobiju recimo dok desnica poput one u BiH (SDA, HDZ, SDS dok SNSD nije desnicarska, barem teoretski) u Europi bi vise podrazumijevala neko demokrscanstvo ili konzervatizam. Znaci pojam desnice u Europi i na Balkanu nije isti.
Potrebno je mnogo je vrijeme za prezilazenja takvog.
Recimo Hrvatska i Slovenija, narocito Slovenija su jednom za sva vremena zavrsile s tom pricom.
BiH, CG, Kosovo – nisu, ni Srbija, doduse sa drugacijom politikom i jedinstvenom na nasem Kontinentu – politikom ekspanzije !
Cak i u BiH koja je gora od CG pa i Kosova polako, dijecijim koracima, nacionalizam postaje teorija jer svako normalan je paraliziran od tih stvari i eto covjek glasa “za svog” jer “on glasa za svog” – u nas je vise to inat politika vec neki naci-nabrijanost zastupljeno medju ljudima.
I imamo (ne)prilikama izazvan nacionalizam.
D9vpljno je da pogledate ljude koji su kandidati za izbore iz desnocarskih stranaka, nijedno od njih nije nastrojeno nacionalno “svim srcem”, jer i ti ljudi samo znaju da je to supljak i hrana za krezube i najbitnije, to je lagan nacin da se dokopa vlasti.

Last edited 7 dana prije by Herceg Bosnjak
vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
6 dana prije

Pusti priče, štaje sa onima kao što je Željko Komšić, Denis Bećirević, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković itd.? Po čemu su oni bolji od ovih koje ti navodiš? Zar oni nisu samo bošnjački? Čime bi neki od njih privukao mene Hrvata koji drži do svoje nacije, a ne mrzi i poštuje i Bošnjaka i Srbina?

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
6 dana prije

Nicim. Nisam ja ni mislio na njih ni na gradjanske stranke niti na bosnjacku opoziciju niti ni na mamljenje Hrvata na to, vec sta je to u glavi prosjecnog pojedinca.
Hocu reci da je nacionalizam vise matrica i inat nego isitnsko uvjerenje. Ali to sto si naveo za sebe u zadnjoj recenici nije nacionalizam. I potvrdio moju prethodnu izjavu. To je patriotizam. I trebas biti hrvatoljub i to jesi na osnovu svog opisa u zadnjoj recenici i to je dobro na osnovu opisa voli svoje postuj tudje. Ti si zbog neprilika u kojima se nalazi tvoja grupa postao ‘naci’ odnosno mislis da si to, ali nisi, i takvih je vecina ljudi u BiH. Prosjecan covjek u BiH nema toliko ispran mozak da bi bio pravi nacionalista jer portali nisu realnost. Jer nacionalizam sam po sebi nije dobar jer je on uvijek na neciji racun.

Izmetbegović
Izmetbegović
6 dana prije

Senilna sda krezuba sirotinja, fuj