Published On: Pon, ruj 19th, 2022

Desant 5000 rezervata JNA na Mostar 1991

Prije 31 godinu, 19. rujna 1991. u Mostar su došli navjestitelji rata, srpski i crnogorski rezervisti JNA uz pratnju paravojnih postrojbi. Zbog navodnog osiguranja Zračne luke, u Mostar i Hercegovinu dolazi više od pet tisuća rezervista, pripadnika titogradskog i užičkog korpusa zločinačke JNA.

Nedugo nakon dolaska, ta ista JNA zauzima položaje na okolnim brdima oko Mostara i Zračne luke Mostar, pripremajući opsadu grada koja će početi s proljećem 1992. godine.

Za dolazak rezervista u Mostar (19. rujna 1991.) iako nenajavljen, mostarski općinski Krizni stožer bio je pripravan. U suradnji s hrvatskim kadrovima u republičkom MUP-u zaustavljen je prvi nasrtaj rezervista da uđu u samo središte grada. Zaustavljeni su u Gnojnicama i Zračnoj luci, gdje je tadašnji MUP postavio svoje policijske punktove.

U Mostar je ilegalno donesena radio-oprema koju su kupili Hrvati u Njemačkoj. Svakodnevno je sve veći broj dragovoljaca pristupao obrani Mostara, oružje koje je dolazilo ilegalno raspoređivalo se preko glavnog stožera u Grudama. U to vrijem gradom su kružile razne dezinformacije i zlonamjerne glasine koje je širio KOS što je među građane unosilo nemir, pa se krizni stožer morao suprotstaviti i takvom vidu specijalnog rata protiv KOS-a.

Dok je rat praktično pred vratima, oporbene stranke u Mostaru organiziraju razne mitinge podrške za JNA.

Od tada pa do početka ratnih događanja u Mostaru, skoro svakodnevno dolazilo je i do incidenata u koje su bili uključeni rezervisti tzv. JNA. Sporadična pucnjava s okolnih brda prema Katedrali, strašenje građana s dugim cijevima na ulicama, bombe u kafićima, pijančevanje i tuče, te pucnjava na vozila u okolici Mostara, ali i međusobni obračuni rezervista, unijeli su osjećaj straha, nemira i nesigurnosti među stanovnike Mostara.

U listopadu 1991. je napadnuto i selo Ravno u sjeverozapadnom dijelu Popova polja, što je događaj kojim de facto počinje rat u Bosni i Hercegovini, za kojeg tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, kojeg sarajevski mediji krivo tituliraju predsjednik BiH, Alija Izetbegović je kazao da to nije „naš rat“.

Jedinice JNA smještene u Mostaru su trebale, zajedno s kninskim korpusom, zauzeti Split i srednju Dalmaciju. Kako to nisu uspjeli učiniti, Užički i Titogradski korpus ostaju na ovom području.

JNA se pretvorila i formalno u srpsku vojsku u BiH tako je Užički korpus preimenovan u ”Bilećki”, a poslije u ”Hercegovački”. Užički i Titogradski korpus djelovali su na području Mostara, ali i na području Popova polja, Neuma, Stona i Dubrovnika.

Pod zapovjedništvom ova dva korpusa su kasnije bile i brojne paravojne formacije iz Srbije i istočne Hercegovine, koje su počinile i zločin na Uborku gdje je mučki ubijeno 114 civila Hrvata i Bošnjaka iz mostarskog naselja Zalik i Sutina. Za taj prvi masovni zločin u BiH nitko ni do danas nije odgovarao.

O događajima koji su prethodili ratu i srpsko-crnogorskoj agresiji na Mostar, ali i na BiH i Hrvatsku, objavljena je i knjiga „Rat prije rata“ autora Viktora Stojkića.

Knjigu, koja vrlo precizno opisuje Mostar uoči rata i prve godine rata u Hercegovini, i koja čitateljstvu približava ratna događanja u kojima je Stojkić sudjelovao kao dragovoljac, ratni zapovjednik tadašnje Policijske postaje Mostar, kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova HR HB i pukovnik HV-a.

Stojkić piše o događanjima kroz sve mjesece 1991. do konca lipnja 1992. na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i šire. U BiH je u rujnu 1991. bilo kaotično stanje. U pojedinim mjestima Srbi su organizirali barikade i noćne straže. Policija je bila u iznimno delikatnom položaju. Aktivni sastav policije teško je mogao održavati sigurnost tim više što je i u policiji došlo do velike polarizacije. JNA je oduzela oružje Teritorijalne obrane, a jedino oružje bilo je koje je policija imala. Neum, Čapljinu, Stolac i Ravno okupirali su Užički i Titogradski korpus, koji su bili popunjeni rezervistima i dragovoljcima iz istočnoga dijela Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Uslijedila su maltretiranja i zastrašivanja nesrpskoga pučanstva. Već su pale i prve žrtve.

Na putu iz Posušja prema Tomislavgradu 18. rujna došlo je oružanoga sukoba između civila i pripadnika JNA. Poginuo je Ludvig Pavlović koji je jedini od Bugojanske skupine 1972. preživio jer mu je kao starijem maloljetniku smrtna kazna zamijenjena zatvorskom. Stojkić je noću 19/20. rujna mobilizirao pričuvni sastav policije podijelivši oružje (oko 1.000 pušaka).

Te noći zapovjednik niških specijalaca Medžik tri puta je zvao i upozoravao Stojkića da prestane s mobilizacijom inače će to specijalci silom učiniti. I u drugim mjestima u BiH gdje su u većini bili Hrvati učinjeno je isto. Predsjedništvo BiH donijelo zapovijed da se 27. rujna 1991. mobilizira pričuvni sastav policije. Tada je došlo do diferenciranja u policiji. Hrvati i Muslimani bili su na jednoj, a Srbi drugoj strani. Policija je uspostavila punktove, a predstavnici JNA ultimativno su prijetili da se punktovi uklone. No, policija se nije dala zastrašiti i nije dopustila da vojska zaposjedne važne kvote na Bilima i Planinici s kojih bi u potpunosti imali Mostar u obruču.

 

Istovremeno u Mostaru, oporbene stranke organiziraju razne mitinge podrške za JNA. Dana 3. travnja 1992. godine, u popodnevnim satima, na autobusnom stajalištu u naselju Zalik preko puta Sjevernog logora, vojarne JNA, eksplodirala je cisterna. Taj događaj je označio početak rata u Mostaru. Na zapovijed generala Momčila Perišića, 7. travnja 1992. godine dolazi do otvorene agresije na Mostar, prvog granatiranja naselja Cim, Ilići i Rudnik. Dan kasnije odlukom predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Mate Bobana, formira se Hrvatsko vijeće obrane, koje i preuzima obranu grada, nakon prvog oružanog sukoba, a za zapovjednika obrane općine Mostar imenuje se Petar Zelenika.

Od 14. travnja traju borbe za oslobađanje vojarne u Čapljini gdje je JNA izvela i desant te je helikopterima izvlačila svoju opremu. Dana 23. travnja 1992. godine, oslobođena je čapljinska vojarna, koja je tako postala prva vojarna oslobođena od srpskog agresora u ratu u Bosni i Hercegovini. Tijekom tih borbi, srušeno je 5 zrakoplova JNA. 29. travnja 1992. Krizni stožer općine Mostar, a kasnije i krizni stožeri općina Čapljina i Široki Brijeg svu vlast i obranu tih općina povjeravaju Hrvatskom vijeću obrane.

Od 7. travnja 1992. godine do operacije Lipanjske zore, srpsko-crnogorski agresor je počinio urbicid, sustavno rušenje gradskih područja nad Mostarom. Danonoćno granatiranje zapadnog dijela Mostara ostavilo je neizbrisiv trag. No još veće razaranje doživio je istočni dio grada, koji se nalazio pod okupacijom agresora. Agresor je opljačkao, zapalio i minirao sve važnije objekte u tom gradu. Stara gradska jezgra potpuno je uništena, a Stari most oštećen s nekoliko izravnih pogodaka.

Radiopostaja Mostar je emitirala svoj program iz Centra za motrenje i obavješćivanje jer su samo dan nakon početka otvorene agresije na Mostar, dvije granate izravno pogodile prostorije tadašnjeg Radio Mostara. Radivši na jednoj žici, s lošom kvalitetom zvuka, koja se čula od ulaza do izlaza iz Mostara, Radio Mostar je bio jedini signal života u gradu, koji je održavao moral u mostarskim podrumima.

U posljednjem od tri razgovora, kojima je htio staviti radio pod svoju kontrolu, general JNA Momčilo Perišić je rekao: “Ako bre ne poslušate ovo što vam naređujem, u 10:10 ću da gađam Beli Breg, u 10:20 Iliće, u 10:30 Cim!” Kako je rekao, tako je i proveo u djelo svoje prijetnje, za što je nagrađen od vrhovne komande JNA ordenom za hrabrost. Od srpskih granata u gradu je poginulo više civila nego branitelja grada.

Agresor je potpuno porušio sedam mostova na Neretvi, sve osim Starog. Svi gospodarski subjekti u južnoj i sjevernoj gradskoj zoni opljačkani su i potpuno uništeni. Najočitiji primjer su Aluminij i Soko. Potpuno ili djelomice agresor je uništio sva prigradska naselja. U kratkom vremenu srpska vojska uspjela je od 14 mostarskih džamija ostaviti samo dvije neoštećene. Tijekom svibnja 1992. godine zapaljeni su i uništeni: crkva u Potocima i franjevački samostan u Mostaru, Biskupski dvor, samostan časnih sestara, a sustavno se granatirala i mostarska katedrala.

Oštećeni su dom kulture, muzej i arhiv, knjižnica, bolnica, Dom zdravlja, zgrada kazališta, glazbena škola, zgrada Simfonijskog orkestra. Uništen je i cijeli niz mostarskih hotela, škola, predškolskih ustanova, studentskih domova i fakulteta, općina, sud, katastar, pošta, robne kuće HIT i Razvitak.

Dana 7. lipnja 1992. godine pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka, zapovjednika Južnog bojišta i zapovjednika Općinskog stožera HVO-a Mostar pukovnika Jasmina Jaganjca, počela je operacija Čagalj. U ovoj akciji je diverzantski vod bojne Grude i diverzantski vod bojne Čitluk probio neprijateljske bunkere u Ševaš Polju i potisnuo agresora prema Gubavici i Domanovićima.Akcija je potpomognuta postrojbama brigada Knez Domagoj Čapljina, pukovnija Kralj Tomislav, 7. bojna, 8. bojna i 9. bojna Općinskog stožera HVO-a Mostar, bojna Stolac, bojna Neum, satnija Ravno, bojna Ljubuški, bojna Čitluk i bojna Imotski.

Postrojbe Hrvatske vojske napadaju glavnim smjerom iz Metkovića prema selima Klepci i Prebilovci i pomoćnim smjerovima iz sela Dretelj prema selima Počitelj i Hotanj, te prema Prebilovcima. Spajanje borbenih skupina BG 1 i BG 2 bilo je u selu Hotanj. Od šest diverzantskih grupa na pravcima djelovanja, njih pet uspjele su se neopaženo primaknuti protivniku i izvršiti sve zadaće. Već u 8 sati ujutro probijena je obrana sela Klepci, pa su u 10 sati samo selo i okolne dominantne kote Klepešnica i Šunja Glava bile u rukama HV, a pri čemu najveće zasluge ima postrojba Hrvatskih obrambenih snaga koja je svladala strojnička i snajperska gnijezda na Klepešnici. Prvog dana poginuo je jedan pripadnik HOS-a, a pet ih je ranjeno. Uništen je i jedan hrvatski tenk. Jedna izviđačka skupina nije na vrijeme osvojila Crni vrh i na taj način zatvorila dolinu rijeke Bregave pa su se tamo uspjele izvući neke četničke snage. Ipak na dan napada do popodnevnih sati, Hrvatska vojska je kontrolirala šire područje oko rijeke Bregave. Sljedeći dan oslobođeni su Tasovčići i Prebilovci s okolnim zaselcima: Grlići, Hotanj, Kuline i Loznica. U Prebilovcima je zarobljen jedan VBR, više topova i minobacača, a u tim borbama zarobljen je i jedan tenk.

Ukupno tijekom prvih dva dana poginulo je 10 pripadnika HV-a. Gubitci protivnika nisu poznati. 8. lipnja 1992. od srpskog je agresora oslobođeno područje Čapljine u čemu posebnu zaslugu imaju postrojbe HVO-a iz Čitluka, Gruda, Ljubuškog i Čapljine te vojnici 4. gardijske brigade HV-a i 156. brigade HV-a.

Oslobađanje desne obale rijeke Neretve kreće 11. lipnja 1992. godine. HVO potpomognut 4. Splitskom brigadom HV-a kreće iz šest pravaca, a od postrojbi HVO-a u akciji sudjeluju Kažnjenička bojna, Poskok bojna, dvije postrojbe HVO-a iz Čitluka i Ljubuškog, 5. ilićka bojna HVO-a Mostar, 4. bojna HVO-a Mostar, te satnija 2. bojne rudničke HVO-a Mostar te pripadnici civilne i vojne policije. U Mostaru su u to vrijeme bile Vojna policija, civilna policija, dio 2. bojne HVO-a Mostar i Samostalni mostarski bataljun. Prvo je oslobođeno područje Kruševa i brda Orlovac, a zatim brdo Hum i zapadni dio grada Mostara.

Podizanje hrvatske trobojnice na vrhu Huma, kao bitne kote za nadzor Mostara, navijestilo je oslobađanje i istočnog dijela grada Mostara. Toga 11. lipnja hrvatske su snage ušle u Vojarnu “Stanislav Baja Kraljević” i naselja Rodoč i Jasenica te u krug razorene tvornice Aluminij svladavši žilav neprijateljski otpor. U tim borbama, uništena su dva tenka JNA T-34, koja su se nalazila na brdu iznad Jasenice. U samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve. Tijekom 12. i 13. lipnja oslobođeno je područje Stoca, a 5 dana kasnije hrvatske snage su izbile na Ošanjiće, današnju međuentitetsku granicu.

U noći s 13. na 14. lipnja 1992. godine general Slobodan Praljak donosi odluku da se krene u oslobađanje lijeve obale rijeke Neretve. U Općinskom stožeru HVO-a u Mostaru zapovjednici postrojbi dobivaju zapovijedi prema kojima Neretvu treba početi prelaziti rano ujutro 14. lipnja i tako iznenaditi srpsko-crnogorskog agresora. Plan je bio, u tri sata ujutro započeti prelazak preko Neretve. Vojnici su morali čamcima prijeći Neretvu u samom gradu Mostaru na tri mjesta, a jedan dio je trebao prijeći preko tada još uvjetnog Starog mosta. Prijelaz Neretve s čamcima bio je na Buni.

Uz tenkovsku potporu Četvrte gardijske brigade HV-a iz Splita i topničku potporu Širokobrijeških slavuja, združene snage Izdvojenog zapovjednog mjesta Vrdi i Raška Gora pod zapovjedništvom legendarnog pukovnika Tvrtka Miloša i zapovjednika 3. bojne cimske Ilije Vrljića te postrojbe 1. bojne bjelopoljske i 5. bojne ilićke Općinskog stožera Hrvatskog vijeća obrane Mostar i Specijalne policije Policijske stanice Mostar prelaze na lijevu obalu te nakon žestokog okršaja kod Samostana školskih sestara franjevaka, počinju oslobađati prostor od Jasenjana do Vrapčića./M.L. /HMS/

guest
113 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
7 dana prije

Armija BIH ih je dobro naprašila i po neki pripadnik tzv. hvo.

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

Armija BiH tada još nije ni postojala, Muslimani po gradovima su idržavali komične antiratne skupove sa Titovim slikama. Alija je i dalje držao kako to nije njegov rat. Tek kad mu je zapucalo pod g.. com počeo je stidljivo mijenjati retoriku. Vjerojatno se nadao kako ce se pobiti što više Hrvata i Srba međusobno a njegovi ce uskočiti na pripremljen teren.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
7 dana prije

Alija kosti ti yebem, sto se neUdruzi sa Srbima ??
Danas ove GAMADI ne bi bilo u Bosni i Hercegovini !!

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Ili si mlad ili glup. Da se rahmetli Alija onda udružio sa Srbima, nastao bi građanski rat između nas Bošnjaka, tada Muslimana. Pola bi nas bilo na srpskoj strani, a pola na hrvatskoj jer nam je tada nacionalna svijest da smo Bošnjaci bila na nuli. Nije je uopšte bilo. Treba biti realan i pošten pa reći istinu. Danas je stanje puno drugačije. Danas bi velika većina nas Bošnjaka stala uz Srbe ma koliko zločina nad nama napravili jer nisu hinjavi ko ovi tzv. rvati.

nitkoV
nitkoV
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Ma i ovo ti je jednostavno
Popušili ste pola BiH od Srba i znate da to ne možete vratiti
Treba vam životni prostor i sve radite da se bar proširiti na tkz federaciju
Hrvati su nejaki U BiH zato što su jugokomunisti napravili genocid nad njima na kraju WWII
Sve drugo su priče za malu djecu

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  nitkoV
7 dana prije

Srbi su zaslužili RS, mi smo zaslužili ostali dio BiH, tj. F BiH. Vi niste zaslužili ništa osim da vas šutnemo u lijepu vašu. Kad vas šutnemo, sa Srbima ćemo se lahko dogovorit. BiH će biti funkcionalna s dva naroda u dva entiteta. Dakle, vi rvati ste remetilački faktor, te vas se pod svaku cijenu treba riješiti.

Istina
Istina
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Bože hvala ti, konačno netko od vas da iskreno zbori. Mi to vrlo dobro znamo, makar ima budala kod nas koji misle da se s vama može živjeti. Adile, pola lijepe naše je porijeklom iz BiH. To za tebe info kad nas budete rješavali. Lijep pozdrav i do viđenja kad se budemo rješavali, dobri moj Adile.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Istina
7 dana prije

Sami ce te oTici – ”ISCURITI” iz BiH !!
U matici fali 400.000 tisuca glava u posljednjih 10 godina !!
Nema potrebe da vas bilo ko tjera !!

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

hrvatski demograf prof.dr. Stjepan Šterc:

– ”Bošnjaci su druga priča i kod njih neće biti demografskih problema jer će se u BiH i 
useljavati muslimansko stanovništvo, na što hrvatska i srpska populacija ne mogu računati. Hrvati i Srbi teško će se useljavati u tu zemlju. Bošnjaci će se u BiH možda za 20 godina približiti i dvotrećinskoj većini, a onda je upitna država u ovakvoj formi”

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Fali i vas još više, ne veseli se unaprijed

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lola
6 dana prije

800.000 muslica je otislo i BiH od 1996. do danas, a upravo zadnjih godina im je najveci egzodus kako su zapadne drzave, pogotovo Njemacka liberalizirale uvjete za useljenje zbog ogromne potraznje za radnom snagom. Muslimani se zadnjih godima najvise iseljavaju jer vise nije potrebna putovnica EU za raditi vani. Masa ih je u Sloveniji, Austriji ali odose i u skandinavske zemlje. Pa nedavna pisanja muslimanskog klixa da je u Sarajevu 200.000 trazitelja viza za rad vani pred stranim ambasadama. Sta mislis o kome se radi? Hrvatima vize ne trebaju. Ne prica Bookir o robotima tek tako.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

aHa, cijelih 200.000 tisuca / hiljada
ha,ha,ha

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Istina
7 dana prije

Bilo da se radi o vama bosanskim katolicima, tzv. rvatima ili o pravim Hrvatima iz Hrvatske, vi jednostavno nemate muda i niste rođeni za ratovanje. Dođe li do belaja, riješiti ćemo vas za jednu heftu, jedne i druge. Anto havajac i Dudek zagorski su rođeni bezmudi i nema tog ko tu činjenicu može promijeniti.

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Vi Hrvati islamske vjeroispovijesti tzv Bošnjaci izašli ste iz rata sa najmanje teritorija pod svojom kontrolom. Čak manje od nas Hrvata katolika iako je vas pola u Bosni i Hercegovini.
kad budete krenuli na nas danas riješite bit će prava tabutijada.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Uzetpejac
6 dana prije

* BOŠNJACI U VRIJEME USPOSTAVLJANJA KRALJEVINE SHS *

– Da bi se proces asimilacije proveo, bilo je potrebno da se Bošnjaci predstave kao religijska
grupa, koja bi kao takva postala dio jedne od dvije nacije. 
Za Srbe: 
Bošnjaci su odrođeni Srbi muhamedanskog vjerozakona, a Bosna srpska zemlja,

za Hrvate:
oni su Hrvati islamske vjeroispovijesti, a Bosna hrvatski povijesni prostor.

Dakle, Bošnjacima se poriču etnička, nacionalna i politička vlastitost i zasebnost. Tretiraju se kao vjerska zajednica  slavenskog porijekla, koja treba da se vrati srpskom, odnoso hrvatskom nacionalno-duhovnom korpusu.

– Na čelu Vlade novo formirane SHS-a je bio Stojan Protić koji je u jednom trenutku kao odgovor na pitanje Trumbića kako riješiti pitanje bosanskih muslimana, rekao:

 „Dat ćemo im 24 sata, pa i 48 sati vremena da se opredijele 
– jedne ćemo protjerati u Tursku i Albaniju, 
– druge vratiti u „veru pradedovsku“ (pokrstiti), 
– a treće ćemo pobiti“.
______________

Nece vise moci ”Uzetpejac” !!

Matko
Matko
Šta ti kažeš na ovo?  Uzetpejac
6 dana prije

Zato sto su njihovi pra djedovi kukavice ne sposobni i izgibljeni bez pameti prihvatili islam .Prihvatili nesto sto se ne prihvaca ! Pradjed mu se zvao Marko , i onda pdihvatio islam i zvao se Mujo… Muharem , Mehmed! Strasno ! Izgubili su svoj identitet… Svoje JA … Definitivno izgubljeni narod… !

Istina
Istina
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Tako je Adile srećo naša…za jednu heftu u dva vagona. Sad za građansku i Željka. Mi nemamo muda a vi ste veliki ratnici. Evo dalmaciju za pola hefte ćete riješiti. Hoćete li opet ranjenike slati u Split kao onda kada ste nas napali 10 na prema 1 u srednjoj Bosni? O premudri Adile gazijo.

Oskar
Oskar
Šta ti kažeš na ovo?  Istina
5 dana prije

Istina je da je u srednjoj Bosni bilo 10 na jednog Hrvata, pa se Mudzahedini ne mogu bas pohvatili herojstvom. Istija je takodje da je na “Kininsku Kraijinu” bilo 10 na jednod Srbina plus NATO logistika, pa opet to ne sprjecava Hrvate da svake godine slave “pirovu pobjedu”.

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Hahaha
A junaka!
Bosna šaptom pade!
Čitaj povijest
Nikad ništa niste obranili!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
6 dana prije

Pa hajte probajte jos ove hefte da vam se nahebemo krepane mamare za sva vremena. Ne cekajte molim te ni casa!!!!

Zoran
Zoran
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
6 dana prije

Mali odrasti malkice,pa se ondak javi.

Realno
Realno
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
6 dana prije

500 godina ih se niste rješili,nesposobni ste zato bolje ne tražite belaja

Last edited 6 dana prije by Realno
Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Istina
7 dana prije

Ovaj Adil je vjerovatno Radovan. Niko se nikada nece odreci nijednog pedlja BiH. RS je samo entitet i to je to.

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Samo se vi udružite sa Srbima…ma udružili biste se vi kakvi ste ali ovi vas toliko preziru da vam ne daju ni blizu sebe a vi njih toliko mrzite da bi im prvom prilikom prilikom zabili nož u leđa. Uostalom u tome ste nenadmašni… Ali znaju oni s kim imaju posla, ne bi vam oni ni dali priliku za to.

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
7 dana prije

Srbi jako dobro znaju da im nema nigdje iz BiH. U tom slučaju svakako im se bolje udružiti s nama Bošnjacima koji kontrolišemo cijelu F BiH, nego s vama tzv. rvatima koji ne kontrolišete ništa, a još ste na pragu nestanka kojeg ćemo mi pogurati. Bošnjaci i Srbi su kičma Bosne, dok ste vi nacionalna manjina u potpunom nestanku.

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Pa ja ti kažem samo izvoli…ajde udružujte se… s obzirom što osjecate jedni prema drugima nek se i to čudo dogodi…I onda kad bi se kako kažeš nas rješili dohvatili bi se međusobno …ma nema od toga ništa i sam znaš ali jadan pokušavaš prijetiti u svom jadu i frustraciji…nije lako živiti okružen onima koje mrziš a ni oni tebe baš ne vole, bačen ko strano tijelo, uvezene vjere i kvazikulture svoga okupatora, predaka koji su pogazili svoje radi lakšeg života, svjestan da se ne uklapaš u kontinent u kojem živiš.

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Čuj kontrolirate cijelu fbih
Isto kao u ratu jedva 17% a većina ste i onda bili, još vam nadodano 6% da ne plačete

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
7 dana prije

Ne mozemo od vas …help braco srbi help..pobise nas bosnjaci🤣🤣🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

A kako ste ono vi vikali? Pomozite braćo Hrvati pobiše na Srbi.
🤣 🤣 🤣 🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Bih će biti unija tri republike ili je neće biti hrvati su jaki ko židovi na bliskom istoku dokazano je to na kraju rata gubiš vrjeme razmišljajući tako

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

To možeš samo sanjati. Mi Bošnjaci smo promijenili strategiju i više ne idemo na ukidanje RS, nego na ukidanje tzv. rvata kao konstitutivnog naroda. Dakle ne da neće biti treće republike, nego nećete uopšte biti konstitutivni u bošnjačkoj F BiH.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Prijatelju nama Hrvati uopce nisu prijetnja niti ih treba dirat, dokle oni nas ne dirnu !
Jedini rat s Hrvatima je bio ovaj, dok sa Srbima ima podosta i sada i DSR i PSR pa ‘trebljenje Turaka’ pa Sprski us.tanci itd.
Da nije bilo pomutnje sa hrvatskim i srpskim sastancima u Austriji (istinito Karadjordjevo) i neodlucnosti bosnjacke politike, bosnjackohrvatski rat bi bio blagog inteziteta i jos kraci od godinu dana.
Cak su Crnogorci zla napravili dosta i bili su radikalniji od Srba, dolazili bi vikednom u Focu u ‘trebljenje Turaka’ i njih niko ne spominje !

Last edited 7 dana prije by Herceg Bosnjak
Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
7 dana prije

Kako nisu prijetnja, a svaki dan nam prijete Anadolijom, kao da smo mi Turci, a ne jedini autohtoni narod Bosne – Bošnjaci (Hercegovina je samo pokrajina u Bosni)? Bosna je naša, a pogotovo današnja F BiH. Ako se ta činjenica tzv. rvatima ne sviđa, neka se sele u lijepu njihovu. Ovdje im ne treba dati niti status manjine, odnosno nacionalna prava manjine, a kamo li izmišljene konstitutivnosti. Dva vagona tzv. rvata žele biti konstitutivni i krojiti politiku u BiH. Neće ići!

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Niste vi promijenili strategiju, i u ratu ste napadali područja koja su Hrvati oslobodili od srba, a od srba niste oslobodili ništa

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Lola
6 dana prije

Ma bravo Lola !! ”OSLOBODILI” ste kompletnu Bosansku posavinu od Hrvata !!
Razmjenu je Francek za interese Hrvatske !!
A Hrvate u Zepcu,Busovaci,Vitezu, Kiseljaku,Travniku – niko ne dira.
Ne smetaju nam !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Ne dira jer smo se obranili. Puste kosti ste ostavili u pokusaju da nas pobijete.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

”odbranili se”, ??
ne pricaj gluposti !
pali bi za 24 sata,ali. . . ??
vi ste bili ZALOG da ce hrana stici i do Zenice,Travnika,Kaknja, . . . .

sjecas li se raHmetli Praljka na onom transporteru u z.hercegovini ??

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Adila to je kultura koju ti je turćin donio .Prije njihovog osvajanja ni jedan musliman nije ovdje živio ,95%katolćka zemlja srbi su prihvaćeni kao izbjeglice pred turcima a kasnije su dolazile sa njima.I ti bi djelio katolićku zemlju bez katolika srbine adile.

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

Ovo je prije svega muslimanska zemlja, a onda i pravoslavna. Katolička nije bila nikada. Naši bošnjački srednjovjekovni banovi i kraljevi su se borili protiv katolika, a papa je na nas slao krstaše.

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
6 dana prije

Jbt ti ne samo da si b..la nego si totalna neznalica…pojma nemaš a o povijesti najmanje Srbine islamske vjeroispovijesti

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Đu.bre jedno, niste vi zaslužili ni zavrijedili ništa, ni kap vode, ni zraku sunca s neba, ali Bog će suditi svakome, pa eto nadaj se dobrom ako imaš na osnovu čega

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
6 dana prije

 sa Srbima ćemo se lahko dogovorit.”
Poglavito laHko, baš ko i do sada.

Realno
Realno
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
6 dana prije

jesi ti Bakirov trbuhozborac ? ajd nek si prizno da ste fašisti

Last edited 6 dana prije by Realno
Matko
Matko
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
6 dana prije

Hrvati su trebali da vas ostave i prepuste srbima u ruke… Pa ne bi ti danas filozofirao druze zavrsio bi ko one jadne ljude u Potocare i Srebrenice a isto i bi dozivio i Bihac..
Ne zahvalni ste ! A to sto su vasi dedovi prihvatili turcizam ts islam prije 500 god je najvece zlo sto su napravili.. Trebas biti zaista glup prihvatiti islam a bio si Hrvat , Srbin ili Bošnjak… Ti si bi se sad zvao Antonio Ivan Petar Marko Matej Pavao a ne Adil …
Prodane duše

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Upravo si opiso svoj izmišljeni narod tako razmišlja musliman srbski korjena.

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

Moji nisu bili srpskih korijena nego su se kao muhadžiri naselili iz Madžarske u Bosni. Kao da je to bitno čijih smo korijena? Važno je da smo danas Bošnjaci.

Istina
Istina
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Točno. Slavni Bošnjaci muhadžiri iz “Madžarske” kako kažeš. Tu ste se naselili i nosite slavna bošnjačka prezimena tipa BUREK, PITA, MASNOPITA…kojeg se ti slavnog roda Masnopita ili zeljanica možda?

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

Moram ti ponoviTi lekciju :

-Kako u svojoj knjizi Bosanski Hrvati: esej o agoniji jedne evropsko-orijentalne mikrokulture piše Ivan Lovrenović , među “običnim“ katoličkim pukom u Bosni i Hercegovini, jednako kao i  među inteligencijom predvođenom franjevcima, sve do katoličkih velikohrvatskih akcija pod vodstvom Josipa Stadlera osjećala se  bošnjačka nacionalna svijest, i ona se još zadržavala sve do zamaha hrvatskog nacionalno-socijalnog pokreta pod vodstvom Stjepana  Radića. Ne dakle samo bošnjaštvo kao oznaka pripadnosti zemlji Bosni, nego kao nacionalni osjećaj, nacionalno opredjeljenje

‘Hrvatstvo’ je za bosanske katolike etiketa relativno novijeg datuma, čija je pojava prekinula višestoljetno bošnjaštvo bosanskih 
katolika i ime Bošnjak, u novijim nacionalnim preplitanjima, time je predano narodu koji to ime zaslužuje manje ili jednako od  bosansko-hercegovačkih katolika i čije je bošnjaštvo – u većini manifestacija – perverzija onoga koncepta bošnjaštva koji se njegovao stoljećima.

I tako dokazi o vještačkom pohrvaćenju Bošnjaka katolika idu u nedogled dakle kraj 19.st je vrijeme agresivne propagande hrvatskih 
nacionalista iz Hrvatske na katolike u Bosni te se taj proces hrvatizacije definitivno zaokružuje tek oko 1930-ih godina. 

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Malac moram ti ponavljati da to nije povijest. Sinko ti si meni stvarno najdraži bot ovdje. Ali ponekad se ponašaš nepromišljeno.
nemoj da nabrajam muslimane Hrvate iliti Hrvate islamske vjeroispovijesti. pusti brošure ko je dobivaš od sda uzmi povijesne knjige pa nešto i pročitaj.
evo jedno pitanje samo jedno da odgovoriš.

zašto se ti ili tvoj otac niste izjašnjavali kao Bošnjaci na predzadnjem popisu stanovništva?

kad adekvatno odgovoriš na ovo pitanje dobiješ još najviše dva logična pitanja na koje moraš sebi odgovoriti a bilo bi lijepo da odgovoriš i meni kad već pišeš o Tome.
hajde malac razmisli malo.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Uzetpejac
6 dana prije
  • Austro-ugarska okupacija Bosne i Hercegovine 1878 -1918.
  • Kraljevina SHS, 1918-1929
  • 1929 Kraljevina Jugoslavija
  • Titova Jugoslavija

Termin Musliman u tadašnjim je okolnostima predstavljao kompromis između Titove (komunističke) politike nacionalne ravnopravnosti i srpskog i hrvatskog nacionalno-političkog naslijeđa, koje je uključivalo zahtjeve za Bosnom i Hercegovinom. Bošnjačka nominacija direktno je ugrožavala kako velikosrpsku državotvornu ideju, tako i navodno hrvatsko državno pravo. Oba ova velikodržavna koncepta mogla su se ostvariti samo na račun BiH i negiranjem muslimana kao Bošnjaka. 
Odatle ni srpsko ni hrvatsko nacionalno-političko vođstvo nije moglo pristati na bilo koje ime kojim bi se nacionalna nominacija muslimana vezala za Bosnu, kao zemlju koju su i jedni i drugi gledali kao područje svoje velikodržavne avanture.
To se potpuno razotkrilo 1992. – 95., dvostrukom oružanom agresijom na BiH i genocidom nad Bošnjacima, što se i danas u raznim vidovima nastavlja.

Bošnjaci su se tako, u vrijeme nacionalno-kulturnog oživljavanja u bivšoj Jugoslaviji, od kraja šezdesetih godina prošlog (XX) stoljeća mogli prebrojati samo pod muslimanskim imenom

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

”Pola bi nas bilo na srpskoj strani, a pola na hrvatskoj jer nam je tada nacionalna svijest da smo Bošnjaci bila na nuli. Nije je uopšte bilo”

Ne lupetaj !! Kakvi Bosnjaci 1992. ?? Zna se sta smo bili, i nismo bili podjeljeni.
________________

Gostujući na televiziji N1 prije tri godine Akademik Muhamed Filipović je izjavio da je u BiH počeo rat pošto su Bošnjaci “samo jednim telefonskim pozivom odbili dogovor sa Srbima.”

Tada je dogovoren teritorijalni integritet BiH, ali je, tvrdi, neko iz SDA telefonirao i odbio dogovor sa Srbima, rekao je Filipović. Filipović je objasnio da se to dogodilo u trenutku kada je on otišao da sa Slobodanom Miloševićem pregovara o  tome kako da se rat izbjegne.
“Taj dogovor je propao zato što je neko iz SDA telefonirao tu veče kada je Adil Zulfikarpašić s 
Koljevićem radio na dogovoru na koji je pristao Alija Izetbegović. Rečeno je da SDA ne prihvata nikakav dogovor sa Srbima. 
Ne samo taj prijedlog, već nikakav sporazum,” prisjetio se Filipović.Dodao je da mu Alija Izetbegović nikada nije želio reći ko je tada nazvao da ”minira” dogovor.

“Da nije bilo tog poziva, rat je mogao biti izbjegnut”,jasan je bio Akademik Filipović.

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Bili smo Muslimani i bili smo itekako podijeljeni. Među sobom smo imali prohrvatsku i prosrpsku struju. Na kraju nije pobijedila ni jedna struja, nego smo postali svoji svjesni svoje samobitnosti i onoga što želimo. Želimo bošnjačku BiH, ali smo prisiljeni stvoriti srpsko-bošnjačku BiH bez remetilačkog faktora tzv. rvata. Ti manje kopi past, više ćeš razmišljati svojom glavom, a time i više znati. Ovako se samo zaglupljuješ i na neki način štetiš ugledu nas Bošnjaka.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Pun mi je qurac tih Bosnjaka iz Crne Gore, Sandzaka, Srbije . . . !!
Bosna i Hercegovina je zemlja Bosanaca i Hercegovaca, a ”Bosnjacku BiH” mozes praviti u Sandzaku !!

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Jarane, ne reče li ti da su moji porijeklom iz današnje Madžarske, a ondašnje Ugarske, a ne iz Sandžaka, Crne Gore, Srbije, Like, Dalmacije, Slavonije i Srijema, odakle sve naši Bošnjaci vuku porijeklo? Moji su u Bosnu stigli kao muhadžiri nakon poraza Turaka pod Bečom kada su krstaši okupirali Budimski pašaluk.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Pun mi je qurac tih Bosnjaka iz Crne Gore, Sandzaka, Srbije . . . !!”
Pa i trebalo bi ti biti, jer je ta grupacija najveći remetilački faktor u BiH. Konačno nešto pametno i od tebe.

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

To mu i ja cijelo vrijeme govorim. Skači se nekih novinskih članaka i misli da je to povijest.
tebi svaka čast na iskrenosti iako možda sutra budemo neprijatelji. Ukoliko odlučite da nas kako ti kažeš počistite ja sam siguran da ćete popušiti.
ma da si ti jedan od rijetkih muslimana koji iskreno govori ono što vas većina misli mi ipak znamo šta možemo očekivati od vas.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
6 dana prije

Ti manje kopi past, više ćeš razmišljati svojom glavom, a time i više znati. Ovako se samo zaglupljuješ i na neki način štetiš ugledu nas Bošnjaka.

Kladim se da imas bradu i one troFrtanje
pantalone !!
Nagrdiste Bosnu momacki !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

“Filipović je izjavio da je u BiH počeo rat pošto su Bošnjaci “samo jednim telefonskim pozivom odbili dogovor sa Srbima.”

Najveća laž ikada, o početku rata.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Kako to mozes reci nakon Genocida????
Kada bi birao S ili H, izabrao bih hrvatsku stranu.
Iako znam da bi Hrvati vecinom izabrali Srbe.

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
7 dana prije

Mogu i hoću. Dosta mi je hinjavih tzv. rvata. Tebi ako su dobri, vodi ih svojoj kući, nama Bošnjacima ne trebaju.

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
7 dana prije

Da mi Hrvati smo baš Hinjavi prema vama. odmet ćemo vam predstavnike svoje, potpisujemo sa vama dogovore pa ne poštujemo i još se hvalimo sa tim, A da ne spominjemo washingtonski sporazum koji ste potpisali sa nama.
ima još puno podlosti mogu još nabrajati ali dovoljno ti je valjda i to.

Haha
Haha
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Pa zar se nije udruzio u Srebrenici,zar vam je malo?

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Haha
7 dana prije

meni je zao Vukovara !!

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Malac nije se mogao u družiti sa Srbima a htio je. Nisu vas Srbi htjeli blizu sebe.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Uzetpejac
7 dana prije

Lajk !
Ali nemoj zaboraviti da su ih u Hrvatskoj dobro iskoristili; Dudaković ,Ćatić , Halilović ,Izmet Nanić , pa ove iz Prijedora , Kozarca(komšije) na Lipiku, Pakracu . . .ima toga još ali u samoj bosnetini ih nisu htjeli na njihovu žalost !

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
6 dana prije

To je opće poznato. I ne samo to nego su čak i odlikovani kao zaslužni borci protiv kako su oni govorili stašau.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Uzetpejac
7 dana prije

Htjeli su Srbi, alij je Alija izabrao Zagreb, konto da je drugi WW i sanjo onu dzamiju u Zagrebu sa 4 munare od Ante P.
Ali mu ga je Zagreb zaPrdio, odmah nakon izglasanog referenduma. ZG je nakon toga dobro uradio svoju zadacu – cilj – zavaditi Srbe i Muslimane, da bi se potom S-H udruzili protiv onih treci !! Oruzja nije bilo s glave !!
Dvostruki EMBARGO, onaj od UN – te onaj drugi od Hrvatske,Srbije i Crne Gore.Nemoze ptica da preleti !!
Ali, VELIKO BOSANSKO SRCE – prezivili smo to je vazno, nastavak slijedi !!

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Dječače Šešelj je bio za ujedinjenje muslimana i Srba protiv Hrvata, ali Milošević je procijenio da interes Srba nije zmija u njedrima.
Što se tiče sankcija na oružje one su donesene 1991. I to je bilo upereno isključivo protiv Hrvata. Ali na vašu sreću dobro ste se naoružali upravo preko Hrvatske i to po nabavnoj cijeni. previše izokreće te činjenice ali postoji očiti dokazi zato da ne samo da ste naoružavani preko Hrvata nego ste i obučavani u Hrvatskoj. da bi nakon toga isti oni što su opremljeni i obučeni u Hrvatskoj napadali na Hrvate. Primjer Zuka…
O vašoj srčanosti mogu samo reći da si smiješan i ne zato što je istina drukčija nego svi kažu isto za sebe.
malac bio sam učesnik u ratu i mogu ti reći da sam znao naletit na strašljiv zečiće u vašoj voj si kao i na one hrabrije. I to je u svim vojskama bilo slično.
malac ne barataš činjenicama nego opet širiš propagandu za koju možda čak i nisi kriv jer si premlad pa ne možeš razlučiti propagandu od istine.

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Uzetpejac
6 dana prije

Примјер Зука…
наведи – Кисељак,Жепце, Мостар, Брчко, . . 

”Ослободили” сте и Јајце ??
Ви га предали Србима ’92
они вам га вратили ’95

________________

Берислав Вујев, драговољац Домовинског рата и припадник Интервентног вода јајачке Бригаде ХВО-а.

На аутобусном колодвору Станко Сопта (ратни заповједник хрватских снага на главном смјеру ослобађања Јајца ),

и војници су се вратили, а ја сам остао сам. 
Окренуо сам се и отишао у град. 
Сам самцат.
Шетао сам се уоколо, а град је био празан. 
Нигђе ни духа није било. 
Ни мачке ни пса. 
Чак ни пуцњаве. 

Ништа. 

Онда сам се сјетио да наша војска управо улази па сам пожурио натраг да их дочекам и поведем у град. 

Сусрет с нашом извидницом умало да заврши кобно. 

Ипак, живи и здрави упутили смо се у град, кроз древне утврде босанских краљева ушли смо полако и у тишини. 

Све је ођедном изгледало тако једноставно. Вратили смо се у Јајце и оно нас је дочекало сунцем и прелијепим јесењим даном.

 Био је 13. рујан 1995. године,. . . . !!
___________________________

ако лаже Вујев – онда лажем и ја !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Pa s čim si onda ratovao, sa granom u ruci?
Veliko srce? Hahaha, dobra dobra.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Šo ba laješ brezvezarije na rahmetliju? Kakav je da je bio, nije peksijanio- da bira Hrvatima predstavnike u vlast. Napose, pokušao se udružiti sa Srbima, da ostane u Jugi, ali Zlobodan ga odbio sa zahtjevom. Valjda su poznati i emisari u Begiš, koji su nosili zahtjev. Ili tebi nisu?

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

Bole ponekad se pitam je li oni stvarno vjeruju u ovo što pišu ili svjesno obmanjuju Sami sebe?!

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

Laju ti otac i majka !!

TV N1
N1 Pressing: Muhamed Filipović (21.12.2016)

https://www.youtube.com/watch?v=KPytfbn7Am0&t=8s&ab_channel=N1

Dama
Dama
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Liječi se mlad si

oprasivac
oprasivac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Suti imas 23 %

Karanfilov
Karanfilov
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
7 dana prije

U istočnom dijelu grada nije bilo 5 Hrvata. HVO nije bio ni na mapi. TO i rezervni sastav policije su prvi izašli na crtu, još dok su se po Buni i Bijelom Polju straže davale, a na Starom Veležovom kava ispijala. Cvike su tada obavezne bile.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Karanfilov
6 dana prije

Onda ti nemaš pojma o situejšn of Starmo. Kakav to i rezervna policija jbt oblak, to smo koristili samo za dojave kretanja neprijatelja. Ti si nekada znao dati pametne komentare.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

Tzv. Harmije tada nije bilo ni u povojima, teke se nekoliko mjeseci kasnije rodila, te u pelenama dugo dugo bila.

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

iz pelena u kratkopantalonše,pa to nema niđe samo u Filđžanistanu.,o sunce im kalaisano šta je ovo braćo mila 😁

Last edited 7 dana prije by HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

zeljena transverzala do Neuma nije prošla niti će, pati do sudnjega dana.

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

armijaš jesi li danas svečano odjeven u pantalonice bum bum prsluče šikimiki ,kmee kozoebac

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HB
7 dana prije

KOCKOGLAVI Miljenko, hoces li kaVu – FraNkova je !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
7 dana prije

Bašlukoglavi bili ti možda kahfu sa Ratkom mladićem?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

Bašlukoglavi ? 😂

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

M.r.š.

oprasivac
oprasivac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

Naprasim ti zeni ako te i jedna htjela hablecino

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
7 dana prije

Ipak se Herceg-pootturradima na kraju osladila saradnja sa ovim ljepotanima, pa su se iste ove krvave 1992. godine odlučili da odu u Graz i sjednu za jedan stol, te dogovore da biološki istrijebe bijele Bošnjake i podijele zemlju sa ovim arijevcima.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
7 dana prije

Gledaj,u ovoj akciji ulazimo u Blagaj,pun Hrvata,di nas docekuju izbezumljeni stanovnici koji ljube ruke za pivu jer misecima nisu smili izac iz kuce a rezerviste su tako fino docekali.Na kraju da ti kazem jednu,nismo mi budale,ko sto je Pavelic bio,pa da ginemo za vase interese.Bi li vi ginuli za nase?Bi ,vidimo.

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
7 dana prije

Svakako da niste budale. Ne krivim ja vas, vi ste imali jasan cilj. Ja krivim nas, koji smo vjerovali da ste nam vi neki saveznici, jer nismo znali to što sada govoriš. Ali na greškama se uči – tako je sve u životu.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
7 dana prije

Saveznivi,u cemu?

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
7 dana prije

Upravo tako !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
7 dana prije

Te godine si bio Musliman s velikim slovom “M”, dok pred kraj 93. godine glasanjem “ZA”, “PROTIV” ili “SUZDRŽAN” niste postali izmišljeni bošnjaci. Pitam se kako bi se danas zvali da je većina glasala “PROTIV” tog regionalnog imena iz vremena Turaka?

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

Upravu si. Prije toga su nas okupatori nazivali Muslimanima. Kakvo užasno vrijeme to bijaše. Ali eto, prođe i to vrijeme ropstva, sada ćete gledati Bošnjake do Sudnjeg dana.

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
7 dana prije

najgore što ćemo vidjeti bolešnjake gdje nestadoše dobri stari Bosanaci,a jest ti ispralo mozak do neprepoznatljivosti.

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HB
7 dana prije

Tupavi Bosanci za kojima patite su nestali nakon dogovora Karadžić-Boban.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
7 dana prije

Sami ste se tako nazvali.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
7 dana prije

Turčine, prije nego ste se 1878. samoproglasili muhamedancima, više od četiristo godina ste se osjećali i nazivali Turcima. Hebiga dolaskom AU monarhije, što zbog straha, a što zbog urođene oportunosti, preko noći od Turaka postajete muhamedanci. Nakon toga ste promijenili još nekoliko imena i nacionalnih pripadnosti, da bi 93. godine za svoje najnovije ime uzeli arhaični regionalni naziv Bošnjak koji je korišten za vrijeme Turaka, a koji je imao isto značenje kao danas naziv Bosanac. Radi se o sinonimskim nazivima. Dakle nitko vas na ništa nije silio, nego ste sami mijenjali imena kao Ciggo konja.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 dana prije

A vi ste 800 godina bili bosnjani bosanci pa prodado ste se hrvatima 1870 i postadoste hrvati…tuzno

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

Oduvijek smo bili Hrvati od doseljenja juznih Slavena i Hrvata medju njima. Nemamo krizu identiteta kao vi.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

Opet regionalna pripadnost pod nacionalnu? Ima i Dalmacija, Slavonija, Istra, Lika, Međumurje. A tvoji su preci vazda bili u islamu, brezbeli !?

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
6 dana prije
  • Austro-ugarska okupacija Bosne i Hercegovine 1878 -1918.
  • Kraljevina SHS, 1918-1929
  • 1929 Kraljevina Jugoslavija
  • Titova Jugoslavija

Termin Musliman u tadašnjim je okolnostima predstavljao kompromis između Titove (komunističke) politike nacionalne ravnopravnosti i srpskog i hrvatskog nacionalno-političkog naslijeđa, koje je uključivalo zahtjeve za Bosnom i Hercegovinom. Bošnjačka nominacija direktno je ugrožavala kako velikosrpsku državotvornu ideju, tako i navodno hrvatsko državno pravo. Oba ova velikodržavna koncepta mogla su se ostvariti samo na račun BiH i negiranjem muslimana kao Bošnjaka. 

Odatle ni srpsko ni hrvatsko nacionalno-političko vođstvo nije moglo pristati na bilo koje ime kojim bi se nacionalna nominacija muslimana vezala za Bosnu, kao zemlju koju su i jedni i drugi gledali kao područje svoje velikodržavne avanture. To se potpuno razotkrilo 1992. – 95., dvostrukom oružanom agresijom na BiH i genocidom nad Bošnjacima, što se i danas u raznim vidovima nastavlja.

Bošnjaci su se tako, u vrijeme nacionalno-kulturnog oživljavanja u bivšoj Jugoslaviji, od kraja šezdesetih godina prošlog (XX) stoljeća mogli prebrojati samo pod muslimanskim imenom. 

Ishak-beg Kraljević
Ishak-beg Kraljević
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

Sve je to iza nas !!
Bošnjaci su danas F A K T O R u BiH.
Čine skoro 51% stanovništva.
A kažu : ”čije su ovce od toga je i livada ” !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

A skoro 51% ne cine!

Uzetpejac
Uzetpejac
Šta ti kažeš na ovo?  Ishak-beg Kraljević
6 dana prije

E hajde sad u kratkim crtama ako vam je već nametnuto ime Muslima zašto ste vi na to pristali?
A još bitnije zašto se niste izjasnili kao Bošnjaci na potpuno slobodnom popisu stanovništva 1991. gdje si se mogao izjasniti čak i kao Marsovac?
malac džaba krečiš!

Pika
Pika
7 dana prije

Smijemo li zamisliti da jeu najtežim trenutcima za Hrvtasku, na čelu iste bio Milanović, on bi sigurno kazao nemojte mevjeda pikati penkalom u oko i okrenuo se i naguzio, ovako samo zahvaljajući najhrabrijim sinovima došlo je do otpora i obrane od agresora, sloboda nema cjenu.

Zvone
Zvone
7 dana prije

Ovaj tekst se neće svidjeti Miletu, dovodite koaliciju i hrvatski nacionalni interes u pitanje.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Zvone
7 dana prije

Zasto mu se neni svidio kad je sve bio dogovor izmedju nas?

Република Српска
Република Српска
7 dana prije

Погрешан човјек на погрешном мјесту, Слободан Милошевић, није био на нивоу државника, није имао визију, био је комуниста 101%, одлуке му је сервирала његова жена која није била сва своја… сви око њега су били полтрони, поданици, мекушци, профитери, аматери, незналице…
С обзиром на напријед поменуто, није чудно што је и ова одлука (слање резервиста у Мостар, Чапљину и хрватске градове и села уопште) била погрешна.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Република Српска
6 dana prije

Točno. Jako pogrešna odluka.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Република Српска
5 dana prije

Kakva glupost

Zoran
Zoran
6 dana prije

Hebo vas rat vise,gori ste od partizancina,Titinih.

Mijo
Mijo
5 dana prije

Mnogo nabacanih nebitnih i istrgnutih podataka, a sve sa ciljem umivanja nečije uloge u ovim događanjima. Mnogi pojedinci se zaobilaze, ne spominju, pa i cijele jedinice, mnoga događanja se iskrivljuju i kaleme na nečije zasluge bez pokrića, pa je lako mnoge stvari opovrgavati. Dajte istinu i onda ju nitko neće moći opovrgnuti nikakvim “argumentima”. Valjda će netko smoći snage i napisati stvarna događanja iz onoga vremena, ipak još ima preživjelih sudionika tih događanja.

Razdoljac
Razdoljac
5 dana prije

I ti bratski narodi hrvati i turci žive u miru u Mostaru…svaki na svojoj strani(ne mogu da se setim ko je srušio stari most…ili je sam pao od sreće,zbog ljubavi hrvata i turaka🤔🤔🤔🤣🤣🤣🤣