Published On: Pet, ožu. 15th, 2019

ARMIN PROGLEDAO? “Sarajevo nema iskren odnos prema Hrvatskoj, aferu “Žurnal” treba ozbiljno istražiti”

Hadžića smo pitali da li kao političar koji djeluje i živi u Hrvatskoj vjeruje da je zvanična politika BIH  spremna na proizvodnju špijunske afere poput navoda iz slučaja “Selefije”.

“Kao građanin Republike Hrvatske želim vjerovati da BIH nije spremna na to. Međutim, iznesene su ozbiljne optužbe koje zahtijevaju hitnu istragu nadležnih organa i utvrđivanje činjenica. Dodatnu sumnju bacaju i prethodne namještene afere koje su producirane u BIH i potresale su BH javnost, a u kojima je bila uključena bošnjačka obavještajna zajednica sa AID-ovim potpisom.

BIH nema iskren odnos prema RH

“Mislim da nema iskren odnos. Agitiranje po međunarodnim adresama protiv Dodika i Dragana Čovića ne mogu tumačiti prijateljskom gestom. Tako se ne gradi država BIH jer se radi o liderima dva od tri naroda. Radi se o većini BIH.

Kazao je da je u ovom posljednjem slučaju potrebno provesti istragu i utvrditi činjenično stanje.
Poticanje na formiranje oružanih struktura unutar susjedne države bio bi nevjerojatan skandal u svakom pogledu. Uvjeren sam da se rado i podmetanju parastruktura u Sarajevu.

“Rano je u ovoj fazi davati procjene ko stoji iza tog potencijalnog čina. Kada je riječ o odnosu Hrvatske prema BiH, vjerujem da je cilj uspostaviti snažan institucionalan mehanizam kojim će štititi hrvatske interese u BiH. Usljed drastičnog opadanja broja Hrvata u BiH, Hrvatska se nalazi pred izazovom na koji nažalost odgovara pogrešnim metodama”, zaključio je Hadžić.

Napomena: Ovaj tekst je izmišljen. Originalnu izjavu imate tu: