Published On: Pet, ožu. 15th, 2019

BH AMBASADOR: Ubojica je puštao četničke pjesme o ubijanju ustaša i Turaka

“Na Novom Zelandu ukupno ima oko 2.000 naših državljana. Niko od naših građana, starih džematlija, nije upoznat da su naši ljudi bili u tim džamijama. Svakako, ovo su prve informacije koje stalno provjeravamo”, rekao nam je ambasador Hajrić.

On je kazao kako je zastrašujuće to što je jedan od napadača Brenton Tarrant (28), koji je izvršio napad na džamiju Al Noor u gradu Christchurch, bio inspirisan četničkim pjesmama i srbijanskim nacionalizmom u kojima se pominje Radovan Karadžić. Hajrić kaže da se spominju ustaše i Turci koje treba pobiti”.

“To je nepobitna činjenica. To nas posebno, državljane BiH u Australiji i na Novom Zelandu, šokira i vraćaju nam se ove posljednje scene iz Višegrada, a svakako i scene genocida u Srebrenici. Treba reći da je ovaj napadač, koji je slušao četničku pjesmu pred napad, bio australski državljanin i bio je poznat kao bijeli ekstremista. Na puškama je imao antimuslimanske i antiimigracione poruke”, rekao nam je ambasador Hajrić.

On je napomenuo da je Novi Zeland veoma miroljubiva zemlja u kojoj živi više od 200 nacija i u kojoj se govori više od 160 jezika.

“Možda je i to jedan od razloga za napadače da dođu i počine strašne masakre u ovoj zemlji”, rekao je Hajrić za Klix.ba.