Published On: Uto, lis 5th, 2021

Arheolozi tvrde da se planina Sinaj, gdje se Mojsije obratio Bogu, nalazi u Saudijskoj Arabiji

Prema Bibliji, Mojsije je na Sinajskoj gori primio deset zapovijesti, skup principa koje je postavio Bog. Planina se smatra svetim mjestom u hrišćanstvu, judaizmu i islamu. Međutim, mnogi istoričari i arheolozi sumnjaju u njeno istorijsko postojanje, rekavši da nema konačnih dokaza koji bi to potvrdili.

Planina Sinaj, na kojoj je prorok Mojsije razgovarao sa Bogom, zapravo postoji i nalazi se u Saudijskoj Arabiji, tvrdi grupa arheologa iz Fondacije za istraživanje Nevjerni Toma (DTRF), neprofitne organizacije koja istražuje istorijsku tačnost biblijskih navoda.

Istraživači su identifikovali Jabal Makla, koji se nalazi na sjeverozapadu Saudijske Arabije u blizini granice sa Jordanom, kao pravu planinu Sinaj. Evo dokaza za koje tvrde da su ih doveli do takvog zaključka.

Biblija kaže da je Mojsije, kada je došao na vrh planine Sinaj, bio obavijen dimom jer je Bog „sišao do njega u vatri“. Vrhovi Jabala Makle pocrnjeli su kao da su spaljeni vatrom.

Mojsije je razdvojio vode Crvenog mora dok su on i egzodus Izraelaca pokušavali da pobjegnu od vojske egipatskog faraona. Istraživači iz DTRF napominju da je jak dokaz koji ukazuje na to da je Jabal Makla planina Sinaj činjenica da se nalazi u blizini plaže Nuveiba, gdje švedski naučnik dr Lennart Moller tvrdi da je pronašao kopnene staze ispod vode.

Arheolozi su otkrili rascjepljenu stijenu koja se nalazi na putu do moguće planine Sinaj. Pokazuje znakove erozije vode. Međutim, samo područje dobija vrlo malo padavina.

“Vjerujemo da bi ovaj poseban orijentir mogao biti stijena koju je Bog naredio Mojsiju da udari, a iz koje je zatim potekla voda, čudesno obezbjedivši izraelsko stanovništvo”, rekao je Rajan Mauro, predsjednik Istraživačke fondacije Nevjerni Toma.

Istraživači su takođe otkrili ono što liči na drevni oltar sastavljen od nebrušenog granita, za koji kažu da je srodan onom koji je Mojsije izgradio u podnožju planine Sinaj, kao i komade mjesta za obožavanje zlatnog teleta.

“Blizu planine, imamo mjesto prekriveno prikazima ljudi koji obožavaju bikove i krave. Ono što je zaista značajno je to  što su ti petroglifi izolovani u ovom području. Nije kao da su isklesani po cijeloj planini”, rekao je Mauro, prenosi Logično.com

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
mile
mile
10 mjeseci prije

Eno je tacno iznad SINJA, po tome je i dobila ime. Kako su to uopste zakljucili.

ero
ero
10 mjeseci prije

Čija je web stranica poskok.info? Da li je portal sa hrvatskim jezikom ili srpskim, bošnjačkim?

Urednik?
Ako ga ima…