Srijeda, 29 svibnja, 2024

Antun Vrdoljak: Snimat ću film o Anti Gotovini!

Must Read

Nikad nisam radio aktualne teme, ali film o Hrvatskoj u rasponu od zadnjih 30-40 godina htio bih napraviti. Kroz priču o Anti Gotovini prvenstveno ću raditi film o svojoj Dalmaciji, njegovu djetinjstvu koje je i moje djetinjstvo. On je, istina, mlađi od mene, ali ista su to sirotinjska djetinjstva – govori Antun Vrdoljak.

Filmom o generalu ugledni redatelj želi napraviti testament svog života. Ako ne vidi sebe i svoje najbliže u nekoj priči, govori, onda je i ne radi.

I Ivan Šibl je jednom, prisjeća se Vrdoljak, ironičnim tonom to potvrdio.

Višnjić kao idealan izbor

Rekao je, otkriva redatelj da “u svakom Vrdoljakovu filmu imate jednog čestitog čovjeka, on ima ženu i djecu, svi se krevelje, a mi plačemo. To je Vrdoljak”.

– Što bih drugo radio? I kako? Da pored toliko ljudskih sudbina izmišljam nečije živote? – pita se Vrdoljak i dodaje da nikad nije najavljivao svoje filmove niti unaprijed govorio o njima, pa ni sada ne želi kršiti to pravilo. O glumačkoj podjeli ni riječ, početku i lokaciji snimanja također. No, s obzirom na odlično odigranu ulogu Ive u “Dugoj mračnoj noći”, lako je zaključiti da će uloga Ante Gotovine pripasti Goranu Višnjiću. Vrdoljak o tome ne želi pričati. Fasciniran je, priznaje na kapaljku, životnom pričom našega generala, ali o načinu na koji je zamislio film – ni riječ.

Zato se osvrnuo na tužbu koju je podigao protiv ministra Jovanovića zbog izjave “Pamtimo mi Vrdoljaka kad je u svom interesu, da bi postao član MOK-a, prodao riječke Mediteranske igre”.

Od tužbe ne odustaje

– Bio sam član MOK-a i prije nego što se Rijeka kandidirala za Mediteranske igre, a Rijeku sam ja kandidirao, jer to može samo Hrvatski olimpijski odbor. Neshvatljivo je da to netko može izgovoriti. Naravno da sam ga tužio, ali dobio sam odbijenicu jer se Jovanović pozvao na imunitet. No, imam tek 81 godinu i imam vremena čekati ga, neće sto godina biti ministar – odlučan je redatelj.

Vrdoljakov film “Kad čuješ zvona” zadivio je i Miroslava Krležu

Ekranizacija životne priče Ante Gotovine nastavak je sjajnog niza. “U gori raste zelen bor”, “Glembajevi”, “Prosjaci i sinovi”, Duga mračna noć” tek su neka od njegovih djela. Nakon što je snimio “Kad čuješ zvona” s njim se poželio upoznati Miroslav Krleža, a Vrdoljak se danas može pohvaliti da se i tada družio s najvećima; Gavellom, Marinkovićem, Kombolom, Klaićem…

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -