Lagumdžija: Ministri iz SDA trebali bi dostojanstveno napusti Vladu F BiH

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija i nezakoniti premijer FBiH Nermin Nikšić te premijeri vlada Tuzlanskog, Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona u Tuzli su jučer održali zajednički sastanak.

Tema razgovora bila je mogućnost jačanja ekonomije u kantonima gdje SDP ima većinsku vlast. Razgovaralo se i o refleksijama posljednjih političkih događanja i novoj koaliciji. Sastanku su prisustvovali i direktor „Elektroprivrede BiH” Elvedin Grabovica kao i direktor „Autocesta FBiH” Ensad Karić.

– Već sljedećeg tjedna postoji mogućnost da normalno počnu funkcionirati nove, osvježene vlade kantona. Nova suradnja SDP-a i SBB-a fokusirana je na ekonomski oporavak – kazao je Lagumdžija.

On je, kako prenosi Dnevni avaz, naglasio da će nova vlast vrlo brzo izaći u javnost s konkretnim projektima jačanja gospodarstva, čiji su razvoj znatno usporavali ministri iz reda SDA na svim razinama vlasti.

– Angažirali smo mladu grupu eksperata iz bankarstva i ekonomije koji bi trebali utvrditi koji su to procesi za brže novčane tokove. Prosječno vrijeme naplate u FBiH je dva i pol mjeseca. To je više nego sporo. Potpuno sam uvjeren, kada je u pitanju nova koalicija sa SBB-om, da ćemo imati jednog dobrog partnera, jer gospodin Radončić dolazi iz realnog sektora. On zna kako se s problemima suočava i što treba raditi na jačanju ekonomije – dodaje Lagumdžija.

Na sastanku je analizirana mogućnost novih investicija u FBiH koje bi svojim mehanizmima trebalo pomoći i Vijeće ministara BiH.

Prošle godine zabilježen je trend povećanja zaliha u FBiH za 500 milijuna maraka, dok su potraživanja kupaca veća za 430 milijuna. Također, kreditni plasmani banaka bili su manji za 550 milijuna maraka, zbog čega je i raskinuta koalicija, jer su ministri iz reda SDA opstruirali ekonomski napredak, zaključio je lider SDP-a.

I Glavni odbor SDP BiH utvrdio je neophodnost raskida partnerskih odnosa sa SDA i uspostavljanja odgovarajućih ih odnosa sa SBB BiH te naložio uspostavljanje novih odnosa u što kraćem roku kako bi se ostvarila puna zaštita interesa BiH, njenih naroda i građana u institucijama vlasti, priopćeno je iz vrha ove stranke.

– Glavni odbor dao je jednoglasnu podršku svim organima SDP-a koji su proteklih tjedana intenzivno radili, a posebno predsjedniku Zlatku Lagumdžiji, za dosadašnje razgovore i vođenje pregovaračkog tima – priopćeno je iz SDP-a.

Brza smjena ministara u pojedinim županijskim vladama FBiH trebala bi biti primjer i ista praksa promjene vlasti na smatra Federacije. To je neminovno, smatra Lagumdžija.

– Kao i u svakoj demokratskoj zemlji, ministri iz SDA u Vladi FBiH sami bi dostojanstveno trebali napustiti vlast. Odlazak s ministarske funkcije nije propast svijeta, a biti lider oporbe časno i pošteno je vrlo pozitivno. Doskorašnje ponašanje lidera oporbe Fahrudina Radončića, koje mu je dalo razvojnu šansu, trebalo bi biti primjer stranci SDA – izjavio je Lagumdžija.