Published On: Pon, pro. 3rd, 2018

ANKETA: Pitamo građanske stranke da nam pojasne svoja stajališta

Uz pomoć našeg suradnika, Hrvata iz Sarajeva, Poskok.info provodi veliku anketu među sarajevskim strankama.

Pitat ćemo „građanske“ stranke da nam pojasne svoja stajališta o tome koji popis stanovništva treba koristiti pri odabiru delegata za Dom naroda FBiH, popis iz 1991. godine ili 2013. godine.

U posljednjih par mjeseci nastala su dva bloka glede načina kako popuniti Dom naroda FBiH, Probosanskohercegovski blok koji čine „nacionalne“ stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom i Probosanski blok koji čine „nacionalne“ stranke sa bošnjačkim predznakom kao i one koje za sebe tvrde da su multietničke, „građanske“ stranke.

Sasvim je jasno zašto bošnjačke nacionalne, desne stranke smatraju da bi se trebao koristiti popis iz 1991. godine – da bi mogli potpuno ovladati entitetom FBiH, ali nije u potpunosti jasno zašto to i „građanske“ stranke smatraju (ako prihvatimo kao istinu da se jednako bore za svakog građanina BiH bez obzira na vjeru i naciju).

Glavne tvrdnje probosanskih stranaka su da bi se korištenjem popisa iz 2013. godine legaliziralo etničko čišćenje i da u Ustavu FBiH piše da se popis iz 1991. godine mora koristiti do provedbe Aneksa VII i da se Ustav FBIH mora poštivati.

Iz ovog razloga su Hrvat iz Sarajeva i Poskok.info odlučili pokrenuti veliku akciju tj. poslati svim „građanskim“ strankama (i nekim njihovim istaknutim pojedincima za koje postoji šansa da stvarno vjeruju u ravnopravnost i građansku državu) koje sudjeluju u nekoj od razina vlasti u gradu Sarajevu (i prvi i drugi dio ankete), općinskoj ili županijskoj te gradskim općinama (Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad) i Sarajevskoj županiji (samo drugi dio ankete) nekoliko pitanja u obliku ankete i pružiti im priliku da nam u najboljoj volji pojasne svoja stajališta, ukoliko smo im mi, kao i naši čitatelji, dugoročno, uopće ciljano biračko tijelo. Ako ne odgovore, i to nešto govori o građanskim načelima i vjeri u ono što sami govore.

Anketa će se sastojati iz dva dijela, prvi dio će biti o razlozima zbog kojih preferiraju popis stanovništva iz 1991. godine za Dom naroda FBiH i drugi dio koji se tiče povratka Hrvata i Srba u Sarajevo.

Prvi dio ankete će biti odaslan navedenim strankama (i istaknutim pojedincima) u idućih nekoliko dana dok ćemo drugi dio ankete poslati po primanju svih odgovora na prvi dio ankete odnosno po isteku 15 dana od odašiljanja prvog dijela ankete.

Poskok.info će naravno objavljivati odgovore u obliku kako stignu bez ikakvih intervencija.

Ostavljamo sebi za pravo da tražimo dodatna pojašnjenja ukoliko nešto nije u potpunosti jasno. Pojašnjenja ćemo naravno također objaviti.

Anketa:

Poštovani, s obzirom na dosta podijeljenu medijsku scenu u BiH,  željeli bismo čuti kako o trenutno možda najvećim političkim problemima u FBiH razmišljaju probosanske građanske stranke.

Molimo vas da pojasnite našim čitateljima (i nama) Vaša stajališta koja su im često teško razumljiva.

Dolje postavljena pitanja Vam iz nekog razloga ne postavljaju mediji u Sarajevu a nama bi mnogo pomogla da razumijemo što građanske stranke stvarno žele.

Tko zna, možda se naši čitatelji i slože s Vama. U svakom slučaju dajemo vam priliku da nam pojasnite svoja stajališta i obećavamo da ćemo odgovore objaviti onako kako ste ih vi i napisali.

Pred Vama se nalazi anketa sa temom „Zašto popis iz 1991. godine?“. Molim Vas pokušajte odgovoriti na pitanja što kraće i jasnije a ako imate komentare na samu anketu dodajte ih nakon što popunite anketu u rubrici „komentari“. Komentari neće biti objavljeni..

 

Popis iz 1991. ili 2013. godine?

 1. Smatrate li da bi se korištenjem popisa iz 1991. godine ili 2013. godine (ili nijednim) legaliziralo etničko čišćenje i zašto?
 2. Ako smatrate da je korištenje popisom iz 2013. godine legalizacija etničkog čišćenja, što mislite sa kojim budućim popisom bi se trebao početi koristiti posljednji popis stanovništva za izračune o broju delegata iz pojedinih županija za Dom naroda FBiH da ne bi bio legalizacija etničkog čiščenja, 2021. godina, 2031, 2041, 2051 ili nekad poslije?
 3. Da su OHR ili institucije BiH donijele odluku da je Aneks VII Daytonskog mirovnog sporazuma proveden, bi li korištenje popisom iz 2013. godine bilo legalizacija etničkog čišćenja? Ako ne, a u pitanju 1 ste odgovorili “da”, što se točno promijenilo?
 4. Ako su svi Hrvati iz kantona A protjerani u županiju B a svi Bošnjaci iz županije B protjerani u kanton A da li je po Vama legalizacija etničkog čiščenja i oduzimanje aktivnog biračkog prava ako:a) Bošnjaci biraju predstavnike Hrvata iz kantona A a Hrvati biraju predstavnike Bošnjaka u županiji B prema popisu iz 1991. godine tj, da Bošnjaci koji su protjerali Hrvate biraju predstavnike Hrvata a Hrvati koji su protjerali Bošnjake biraju predstavnike Bošnjaka?b) Bošnjaci biraju predstavnike Bošnjaka (oni koji su protjerivali i oni koji su protjerani iz županije A) u županiji u kojoj svakako i žive, a Hrvati (oni koji su protjerivali i oni koju su protjerani iz županije B) biraju predstavnike Hrvata u županiji u kojoj se nalaze po popisu iz 2013 godine?

Pojasnite svoj odgovor a ili b. Zašto ste se odlučili za njega?

 1. Smatrate li da se Ustav BiH treba prilagoditi Ustavu FBiH i Ustavu RS ili obrnuto? Zašto?
 2. Zamislite slijedeću situaciju, Ustavni sud BiH je donio presudu da je posjedovanje robova protuustavno a u Ustavu FBiH i Ustavu RS piše da se smiju posjedovati robovi ako ih imate. Da li bi po Vama bilo protuustavno posjedovati robove ako ih imate u Ustavu FBiH?  
 3. Smatrate li  da se moraju poštivati odluke Ustavnog suda BiH? Ako ne, zašto?
 4. U Ustavu FBiH Prijelazne i završne odredbe Članak IX 11.a piše:

„1. Proporcionalna zastupljenost u svim organima vlasti, uključujući i sudove, konstitutivni narodi i skupine ostali biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama Federacije BiH  na popisu iz 1991. godine dok se Aneks VII u potpunosti ne provede. Javne institucije u smislu ovoga članka su ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH“

Ako mislite da se ova odredba odnosi i na Dom naroda FBiH možete li nam reći u koju navedenu skupinu iz gornjeg članka  biste svrstali Dom naroda FBiH:

 • Ministarstva u Vladi FBiH
 • Vlade kantona
 • Općinski organi vlasti
 • Kantonalni sudovi
 • Općinski sudovi

Zašto? Pojasnite svoj odgovor.

 1. Šta mislite zašto političke elite kao i  mediji u Sarajevu parcijalno citiraju Članak IX 11.a, navodeći samo dio: „Proporcionalna zastupljenost u svim organima vlasti, uključujući i sudove, konstitutivni narodi i skupine ostali biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama Federacije BiH  na popisu iz 1991. godine dok se Aneks VII u potpunosti ne provede” a uvijek zaborave dodati sljedeći dio članka „Javne institucije su u smislu ovoga članka su ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH“?
 2. Predstavnici građanskih stranaka često govore da u Ustavu FBiH izričito piše da se, pri delegiranju u Dom naroda mora koristiti popis stanovništva iz 1991. godine. Ako i Vi smatrate da to piše u Ustavu FBiH možete li nam citirati gdje točno to piše, čitav članak a ne samo dio ako je moguće?
 3. Da li Vam je iti malo čudno da klub Ostalih u Domu naroda FBiH (mandat 2014-2018) čine Segmedina, Amil, Sejo, Edin, Emir, Rasim i Aner a klub Ostalih u Vijeću naroda RSa čine Radenko, Aleksandra, Jovana i Dubravka?
  Koliko je, prema vašem mišljenju, ovo reprezentativan skup manjina na teritoriji FBiH i RS?
 4. Smatrate li da je civilizacijski imperativ birati minimum jednog delegata u Dom naroda iz svakog konstitutivnog naroda iz svake županije iako je ta odredba izbrisana po nalogu Ustavnog suda BiH? Ako smatrate da jeste, molimo da pojasnite zašto?
 5. Da li smatrate da je civilizacijski imperativ birati minimum jednog delegata u Dom naroda iz reda Ostalih iz svake županije?
 6. Ako ste na prethodno pitanje odgovorili da jeste civilizacijski imperativ, što ste točno uradili po tom pitanju? (linkovi na prijedloge zakona i novinske članke su dobrodošli)
 7. Ako ste na pitanje 13 odgovorili sa „ne“ a u pitanju 12 ste odgovorili „da“ možete li obrazložiti Vaš odgovor?
 8. Zašto se po Vašem mišljenju predstavnici „nacionalnih“ bošnjačkih stranaka i predstavnici „građanskih“ stranaka ne bore za to da iz svake županije u Dom naroda ide po jedan predstavnik Ostalih dok im je iznimno važno da se delegira minimum jedan Hrvat iz Goražda od ukupno 24 Hrvata u toj županiji?

Hvala na odgovorima, ispod možete ostaviti svoje komentare