Published On: Uto, lis 30th, 2018

VRIJEME JE DA SRBI I HRVATI POKAŽU KAKO SE GRADI DRŽAVA: Dodik i Čović su lideri istinske, snažne i stvarne Probosanskohercegovačke koalicije!

Prošlo je više od 7 dana od najave političkog bloka na nivou BiH od strane gospodina Čovića i gospodina Dodika i od tada nismo dobili neke nove informacije. Naime, Milorad Dodik i Dragan Čović su se susreli na neformalnoj večeri u Banja Luci kada su, očekivano, najavili koaliciju stranaka SNSD i HDZ na nivou BiH koja će apsolutno biti programska a ne matematička.

Tko će se od bošnjačkih stranaka pridružiti ovoj koaliciji ovisi vjerojatno o programu koji (ne)će biti prihvatljiv koaliciji HDZ/SNSD. Hoće li to biti manje radikalna SDA ili ekstremni desničari iz tzv. građanskih stranaka, to  bi se trebalo ubrzo saznati.

Ova koalicija koja je apsolutno probosanskohercegovačka bi se po mom mišljenju trebala i službeno tako nazvati,

Probosanskohercegovačka, i to iz više razloga.

Naime, obje navedene stranke su više puta obećale i obvezale se da će svom snagom braniti Ustav BiH i da se Ustav može mijenjati i prilagođavati samo uz volju i podršku predstavnika sva tri konstitutivna naroda što ih razlikuje od radikalnih probosanskih stranaka koje smatraju da se treba pitati samo jedan narod.

Gospoda Dodik i Čović kao i njihove stranke (koalicije stranaka) koje predstavljaju većinsku volju dva od tri konstitutivna naroda apsolutno u koaliciji žele i bošnjačke stranke što bi ih također činilo probosanskohercegovačkim.

Probosanskohercegovačkim blokom ih ne čini samo to što pozivaju bošnjačke stranke u koaliciju (jer to svakako moraju po Ustavu) nego to što u koaliciju neće prihvatiti bilo koju bošnjačku stranku nego onu koja potpiše da će poštivati odluke Ustavnog suda što bi trebao biti apsolutni minimum svake probosanskohercegovačke stranke te svakog bosanskohercegovačkog legaliste i patriote.

Vjerujem da, s obzirom da su u proteklih godinu dana mnogo o tome pričali, bošnjačke stranke neće zaboraviti svoju nesebičnu brigu o Srbima te opravdano inzistirati na konstitutivnosti Srba u svakom kantonu kako ne bi ispali licemjerni i smatram da bi to Probosanskohercegovački blok (SNSD i HDZ) svakako trebao prihvatiti.

Nemojmo zaboraviti da je vjerojatno najveći problem između bošnjačkih i hrvatskih elita izborni zakon tako da uvjet ove dvije stranke da se neće ulaziti u kojekakve koalicije bez da se riješi problem izbornog zakona zajedno sa svojim bošnjačkim partnerima govori o njihovom državotvornom djelovanju i potvrđuje njihovu iskrenu borbu za Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih naroda i građana a ne za foteljama i kojekavim budžetima.

Ovakav izborni zakon koji dozvoljava Bošnjacima da biraju Hrvatima predstavnike izazvao je možda i najveću krizu između ova dva naroda od završetka rata tako da je želja za rješenjem ovog problema na zadovoljstvo svih, apsolutni dokaz probosanskohercegovačkog opredjeljenja ovog Probosanskohercegovačkog bloka.

Nadalje, teritorija na kojoj su ove dvije stranke dominantno pobijedile stvarno i jesu teritorij Bosne i teritorij Hercegovine što im jedinima daje za pravo da ovako nazovu svoju koaliciju ili početni blok pri stvaranju buduće koalicije na nivou BiH.

Također, ovakva koalicija, koja uživa većinsku podršku dva naroda koji predstavljaju (i nadam se bošnjačka stranka koja je dobila veliki broj bošnjačkih glasova da može predstavljati Bošnjake), će  lako i bez vještačkih blokada provesti sve sve ono dogovoreno na državnoj razini i na nižim razinama te ih to svakako samo još više čini probosanskohercegovačkim strankama te svakako najboljom opcijom za sve građane BiH.

Zbog svega navedenog apeliram na sve medije da počnu ovu koaliciju/politički blok nazivati onako kako se jedino i može nazvati:  Probosanskohercegovačka koalicija/Probosanskohercegovački blok.

Hrvat iz Sarajeva l Poskok.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare