Published On: Čet, lis 1st, 2020

ANALIZA GLASA SRPSKE Milanović reagirao kao ozbiljan šef države, Komšić postaje teret Bošnjacima

Iz svega što se događalo u vezi s nedavnim posjetama Zagrebu značajno je to što se pokazalo da bošnjačka politika, koja pokušava drugim narodima nametnuti njihove predstavnike, nema podršku ni u Beogradu, ali ni u Zagrebu.

Ovim riječima rezultate odvojenih posjeta Hrvatskoj prvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a potom lidera HDZ-a i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, za Glas Srpske ocjenjuje profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Fakultetu političkih znanosti Željko Budimir.

– Najznačajnije je to što je kristalno jasno stavljeno do znanja da Željko Komšić definitivno ne predstavlja Hrvate i da ga u toj ulozi ne prihvaćaju ni Hrvati u BiH, ni hrvatska država – ističe Budimir.

Komentirajući navode hrvatskih medija da je Izetbegović u Zagrebu insistirao na tome da Milanović prvo razgovara s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, što je hrvatski predsjednik odbio, Budimir kaže da su mediji u pravu kada tvrde da predsjednik Hrvatske važne razgovore može voditi samo s onima koji su najviše u poziciji da artikuliraju stavove tri konstitutivna naroda u BiH, a kada je riječ o Bošnjacima i Hrvatima, to nisu ni Šefik Džaferović ni Željko Komšić.

– Izetbegović se u suštini nije ni mogao susresti s Milanovićem zato što to nije u skladu s diplomatskim pravilima i praksom. Kao član Kolegija Doma naroda BiH on se može sresti s ljudima iz vodstva Hrvatskog sabora ili u drugom slučaju s liderom stranke, a koliko sam shvatio, upravo u tom svojstvu je i razgovarao s Plenkovićem koji je lider HDZ-a – kaže Budimir.

Međutim, nastavlja on, Izetbegovićev potez pokazuje kakva je, u stvari, bošnjačka politika.

– Oni se stalno ljute na neku situaciju koja ne odgovara njihovoj projekciji stvarnosti, a Izetbegović se u Zagrebu pokušao ponašati onako kako se ponaša u Sarajevu i govoriti tko što treba raditi i kako stvari treba postavljati. Što se tiče Milanovićeve reakcije, ona odgovara reakciji ozbiljnog šefa države koji ne prihvaca nikakva uvjetovanja, jer se u jednoj suverenoj državi ne može očekivati da se pristaje na ucjene te vrste – kaže Budimir.

Politički analitičar Pejo Gašparević dijeli njegovo mišljenje u vezi s Komšićem, ali kaže da ne treba isključiti mogućnost da u svemu tome ima i bošnjačke političke taktike.

– Moguće je da je u pitanju taktika da Komšić bude doveden u situaciju da nije nikome prihvatljiv i u poziciju da njegov politički angažman postane apsolutno beskoristan. Zašto stvari ne posmatrati na način da ga se Bošnjaci žele riješiti, ali tako da ne ispadne da su ga oni uklonili – kaže Gašparević za Glas Srpske dodajući da bi se moglo dogoditi da Komšić na kraju Bošnjacima postane najveći teret.

On dodaje da ovo što se događalo proteklih dana predstavlja do sada najozbiljniji angažman Zagreba na planu zaštite interesa Hrvata u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.