Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Amerikanci vele: Izbori u Mostaru su najproblematičnije pitanje demokracije u BiH

Must Read


Zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika Johna Kerryja, Hoyt Brian Yee, nakon dvodnevnog boravka u BiH gdje je razgovarao s bh. političarima te sudjelovao na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), istaknuo je kako je korupcija problem broj jedan u Bosni i Hercegovini, kazao je u intervjuu za “Dnevni avaz”.
– Ima je u pravosuđu, institucijama vlasti, zakonodavnim institucijama, gospodarstvu. Nije to nešto što se može riješiti preko noći. Za takvo nešto potrebno je osigurati dobro upravljanje. Ovoj državi trebaju čelnici koji su posvećeni borbi protiv korupcije, ali prije svega jake institucije koje su u stanju oduprijeti se korupciji ili suzbijati – izjavio je Hoyt Brian Yee.
Komentirajući pitanje izbornog sustava u BiH, on smatra da je najozbiljniji problem u tome što taj sustav dopušta da se godinama ponavljaju iste prepreke koje koče zemlju time što uvijek iznova bivaju izabrani oni političari koji nisu posvećeni reformama i promjenama te kojima odgovara status quo.
– Treba nam sustav da ljudi koji su izabrani nisu odgovorni samo političkim strankama već i građanima. Građani moraju imati utjecaj na te službenike – istaknuo je.
Kao najočitiji primjer navodi neriješeno pitanje izbora u Mostaru, podsjetivši kako taj grad nije imao izbore od 2008. godine. To je ocijenio najproblematičnijim pitanjem demokracije u BiH.
Govoreći o korupciji u pravosuđu, mišljenja je kako BiH treba pravosudni sustav koji funkcionira tako što će građani koji imaju problem moći otići u sud i u razumnom vremenu dobiti poštenu odluku.
– Ali moja utisak iz razgovora s građanima je da oni nemaju takva očekivanja. U konačnici, mnoge tvrtke, a u svakom slučaju američke, imaju određenu zabrinutost u vezi sa ovakvim stanjem – kazao je.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -