AMERIČKE NEVLADINE ORGANIZACIJE TVRDE: Izetbegović je povezan s Muslimanskim bratstvom

Prema ovom izvještaju, američke NVO čak sumnjaju da je Izetbegović omogućio iranskim špijunima da uđu u BiH i tako podržao terorističke akcije.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, jedan je od vođa opasne organizacije najradikalnijih islamista u toj državi, tvrde u izvještaju američke nevladine organizacije.

NVO Ratni koledž SAD i još nekoliko oraganizacija, u izvještaju “Islamizam i sigurnost u BiH”, navode “da je Bakir Izetbegović povezan s Muslimanskim bratstvom, od kojeg su kasnije nastale Al Kaida i ISIS”, piše beogradski tabloid Informer, blizak premijer Srbije Aleksandru Vučući. Vijest su prenijeli i mediji iz Republike Srpske, poput RTRS-a.

Prema ovom izvještaju, američke NVO čak sumnjaju da je Izetbegović omogućio iranskim špijunima da uđu u BiH i tako podržao terorističke akcije.

U izvještaju se navodi da je Izetbegović godinama u vezi sa radikalnim islamistima.

“Poslije rata, od 1999. do 2003, Izetbegović je bio u Upravnom odboru humanitarne islamske organizacije Merhamet. Kao i ostale slične fondacije, Merhamet je bila paravan za krijumčarenje oružja u BiH tijekom rata. Nemoguće je da, kao asistent i sin predsjednika Alije Izetbegovića, nije bio upoznat s ovim aktivnostima, kao što nije mogao znati za dovođenje mudžahedina u BiH”, piše u dokumentu, u kojem se navodi i da je Bakir Izetbegović surađivao i s vehabijama.

“Sudjelovao je u izgradnji džamije kralja Fahda, omogućivši da se zemljište na kojem je sagrađena pokloni Saudijcima, iako je pripadalo Srbima. Ta džamija je poznata kao centar vehabijskog uticaja i moći u BiH. Osim toga, veze Izetbegovića i iranskih dužnosnika su kontroverzne, pogotovo što su neki od njih povezivani s islamskim teroristima. U proljeće 2013. usprotivio se izbacivanju iranskih diplomata za koje se ispostavilo da imaju veze s vehabijskim vođom u Gornjoj Maoči. Iako nije utvrđen kontakt Izetbegovića s njima, mnogi su se pitali je li otvorio vrata špijunima i terorističkim operacijama”, navodi se u izveštaju.

Informer piše i da se Bakir Izetbegović nije javljao na pozive niti je odgovarao na poruke beogradskog lista.

more recommended stories