Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Must Read

Skandal s korištenjem zaražene krvi i krvnih pripravaka smatra se jednom od najvećih pogrešaka u procesu liječenja pacijenata u povijesti britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), koju financira država. Procjenjuje se da je kontaminiranu krv primilo oko 30.000 ljudi i da ih je od posljedica umrlo oko 3000.

Vjeruje se da se razboljelo još više pacijenata, no nekim zaraženima nikada se nije uspjelo ući u trag.

Krv i krvni pripravci, od kojih su neki uvezeni iz Sjedinjenih Država, davani su pacijentima i bolesnicima kojima su trebale transfuzije pri operativnim zahvatima i onima koji su bolovali od hemofilije. Sunday Times piše da će se, prije nego što se sutra rezultati službene neovisne istrage javno objave, britanski premijer Rishi Sunak službeno ispričati.

Vlada će potom već u utorak objaviti pakete odštete.

“Mislim da je ovo najgori skandal u mom životu”, rekao je za britanski list ministar financija Jeremy Hunt. “Isto tako mislim da obitelji imaju apsolutno pravo biti strahovito ljutite jer generacije političara, uključujući i mene dok sam bio ministar zdravstva, nisu djelovale dovoljno brzo da riješe ovaj skandal.”

Vlada je nekim žrtvama već isplatila 100.000 funti privremene naknade, ukupno 400 milijuna funti prema preporukama koje su uslijedile nakon istrage iz 2022. godine.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

4 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -