Published On: Uto, kol 27th, 2013

Američka srednjoškolka: Bh. građani po pet sati sjede na kavi i pričaju

Srednjoškolka iz Oregona Katie Wells bila je iznenađena kada je putem “Kennedy Lugar – YES” programa razmjene učenika prvi put došla u Bosnu i Hercegovinu.
Najviše ju je iznenadilo, kaže Katie, što bh. građani satima sjede i piju kavu.

”Kava sve vrijeme! Bh. građani vole kavu i za njih je normalno da u kafiću s prijateljima sjede i po nekoliko sati i pričaju. Kada smo tek stigli u Sarajevo, sjedenje uz kavu duže od 20 minuta činilo nas je anksioznim. Do kraja našeg puta, zatekli smo se da i mi sjedimo u kafiću četiri do pet sati”, napisala je Katie u svom blogu, što je prenio i State department.

Njena strast prema kulturi, jeziku i hrani savršeno se uklopila sa bh. običajima, navodi Katie, a kao najupečatljiviji dio svog istraživanja u BiH izdvaja učenje bosanskog jezika. Osjećala se ponosno kada je jednog jutra s vlasnicom kod koje je stanovala razgovarala na bosanskom.

”Samo smo izvadile posuđe iz perilice za pranje, ona me tada upitala za fakultet i što želim studirati. To nije bio poseban razgovor onima koji su bili s nama, ali meni je to mnogo značilo. Imala sam pravi razgovor s “mamom-domaćinom”, nešto što nismo bile u stanju učiniti ranije’‘, navodi Katie.

Otvorenog uma

Druženje s ovom bh. obitelji pomoglo je Katie da nauči cijeniti raznolikosti. Rad za opće dobro postao je važan dio njenog rasporeda. Volontirala je u sirotištu, umirovljeničkom centru, što joj je pomoglo da pobjegne od stereotipa.

”BiH me mnogo promijenila. Sada sam više otvorenog uma i pokušavam razmišljati malo drugačije nego što sam to radila prije”, dodala je Katie.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare