Utorak, 25 lipnja, 2024

Američki novinar zgrožen Sarajevom. ”Kad su im ovakvi stadioni, kakvi su zatvori?”

Must Read

Naime, sve je počelo kad je novinar Grejem Ratven ušao u taksi, kako bi došao na trening reprezentacije SAD, ali nije uspjeo da se sporazumije sa taksistom na koji stadion treba voziti.

A kad je stigao na stadion ”Asim Ferhatović Hase”, umjesto na Grbavicu, gde su trenirali nogometaši  SAD, doživjeo je još neprijatnih iznenađenja, o kojima je u svom tekstu za portal “Americansoccernow.com” detaljno izvijestio američku javnost.

”U ponedeljak sam uzeo pogrešan taksi kako bih stigao na trening reprezentacije SAD-a. Ušao sam u automobil i pogrešno izgovorio ime stadiona Grbavica na kojem se Klinsmanovi igrači pripremaju. Nakon nekoliko produženih slogova, gestikulacije i uzaludnih pokušaja komunikacije, vozač je odgovorio: ‘Ah! Amerika! Fudbal?’.

Međutim, sve je bilo pogrešno. Shvatio sam to tek kad sam došao na ulaz stadiona niz čije se stepenice sliva voda iz kanalizacije. Došao sam na ulaz stadiona ‘Asim Ferhatović-Hase’, gdje će se u srijedu odigrati utakmica između BiH i SAD-a.

Nakon što sam stigao na pogrešan stadion, izrazito zastrašujuće i potpuno neprijateljsko mesto, počeo sam tražiti ulazna vrata. Otvorio sam jedna vrata i našao se u prodavnici odjela. Da, prodavnica odjela na stadionu. Za sve postoji prvi put. Prodavačica me je slijedila, nudila mi kravate… Kada sam joj objasnio da nisam došao kako bih kupio nešto, uputila me je prema mračnom tunelu koji bi bio karakterističan za napuštene i zapuštene stadione.

Naišao sam na nekoliko prostorija, svlačionice i sobu za doping (pretpostavljam da je to mesto gdje se vrše antidoping testovi, a ne gde se vrši doping). Nakon što sam vidjeo kako u BiH izgledaju stadioni, nisam poželio da vidim kako im tek zatvori izgledaju. U blizini nije bilo nikoga. Bio sam na pogrešnom mjestu. Pošto sam uspjeo da uhvatim taksi, kako bih izbjegao daljnje nesporazume, ovaj put sam napisao ime stadiona na telefonu i pokazao vozaču.

U potrazi za ulazom na stadion Grbavica, popeo sam se uz stepenice i očekivao da ću naići na rampu ili nešto što će ukazivati na to da se s druge strane zida nalazi stadion. Umesto toga, naišao sam na porodičnu atmosferu. Svi su sjedjeli, gledali TV i pušili. Gledali su u mene. Odmah sam izašao. I, nakon više od sat vremena razgledanja koje nisam planirao, pronašao sam igrače američke reprezentacije sa kojima sam uradio intervju. Na povratku, taksi me odvezao u pogrešan hotel. Valjda postoje dva hotela sa istim imenom. Slijedeći put mislim da ću ići pješice…”, napisao je Ratven.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -