ALUMINIJ Dogovor ne postoji – o strukturi kapitala odlučit će sud

U povodu izjava s današnje Izvještajno-izborne skupštine bivših djelatnika Aluminija, prenesenih u izvješću Federalne novinske agencije, imamo potrebu javnosti ponovno, po tko zna koji put, ponoviti svoje, nepromijenjeno stajalište, kada je riječ o strukturi kapitala Aluminija d.d. Mostar.

U spomenutim je izjavama izneseno niz neistina kojima je javnost potpuno obmanuta. Naime, po tužbi Aluminija protivu Registra vrijednosnih papira, na Općinskomu je sudu u Sarajevu pokrenut sudski postupak po pitanju naše strukture kapitala odnosno prihvaćanja strukture iz sudskoga registra, upisane 11. studenog 1997. godine, ili pak one koja je svojevremeno usuglašena u, danas nevažećemu, Sporazumu između Vlade FBiH i Aluminija (koji nije na snazi od 8. studenog 2010. godine).

S obzirom na to da od toga postupka odnosno od konačnoga sudskog pravorijeka očekujemo rješenje pitanja naše vlasničke strukture, svaki daljnji komentar držimo suvišnim, napose svako bespotrebno spominjanje nečega što je nekada ranije dogovarano, a danas je potpuno beznačajno i pravno nevaljano.

Ukratko, ništa po pitanju naše strukture kapitala Aluminij nije dogovorio niti s Vladom FBiH niti s bilo kojim drugim tijelom i usmjereni smo samo na sudsko rješenje toga pitanja. Stoga, izjave s Izvještajno-izborne skupštine bivših djelatnika Aluminija, napose one koje je dao zastupnik entitetskih tijela, u najmanju ruku ocjenjujemo nesmotrenim konstrukcijama jer su, velikim dijelom, u potpunoj suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima.

Na kraju, kako bi javnost imala potpunu informaciju i po pitanju tzv. Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija, na prvomu je sastanku te skupine jednoglasno odlučeno kako će rad završiti samo s jednom iskristaliziranim prijedlogom, koji će biti obvezujući i za Vladu FBiH i za Aluminij.

S obzirom na to da je njihov rad otišao sasma drugim smjerom, zbog čega je Aluminij davno povukao svojega zastupnika u toj skupini, ostavljamo javnosti na procjenu koliko su valjani prijedlozi krnjega saziva te tzv. skupine, stoji u priopćenju Aluminija d.d. Mostar. (Dnevnik.ba)

more recommended stories