Published On: Sri, ožu 20th, 2013

Aktivisti traže Papinu ispriku zbog pedofilije u Crkvi

Argentinski aktivisti protiv zlostavljanja u rimokatoličkoj crkvi zatražili su od pape Franje da se ispriča za to što je, kako tvrde, crkva zaštitila dva svećenika koja su osuđena za seksualno zlostavljanje djece u toj zemlji.
Otac Julio Cesar Grassi osuđen je za pedofiliju 2008. godine i otac Napoleon Sasso, osuđen 2007. godine, za zlostavljanje djevojčica u narodnim kuhinjama u predgrađu Buenos Airesa, navodi američka grupa za odgovornost biskupa.
Grassi je bio poznat po tome što je od slavnih argentinskih osoba uzimao novac za svoju fondaciju “Sretna djeca”, koja je upravljala sirotištima u Buenos Airesu i programima socijalne pomoći.
On je svojevremeno izražavao zahvalnost novom papi dok je bio kardinal u Argentini što “ga nikad nije napustio”.
Ovaj svećenik je oslobođen po žalbi djelimično zahvaljujući podnesku koji je uložila crkva, javila je Al-Jazeera.
Drugi svećenik, Sasso, pušten je iz zatvora pošto je odslužio polovinu od 17. godišnje kazne zbog zlostavljana pet djevojčica.
Biskupija u Buenos Airesu za sada nije reagirala na priopćenje aktivista.
Biograf novog pape Sergio Rubin je ranije rekao da je Jorge Mario Bergoglio, prije nego što je izabran za papu, povukao “čvrstu liniju” prema svećeničkom zlostavljanju djece.
Papa Franjo, kako tvrdi Rubin, insistira na tome da svi optuženi svećenici kazneno odgovaraju, kao i da se provede proces pomnog ispitivanja u crkvi u pokušaju da se slični problemi izbjegnu u budućnosti.