Published On: Sri, ožu 20th, 2013

Josipović u BiH: Kad uđemo u EU, bit će promjena

Budućnost cijele regije je u Europskoj uniji, a njeno priključenje EU daće novu dimenziju suradnji i povezivanju ljudi, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović tijekom posjeta mjestu Kraljeva Sutjeska, kojim je započeo dvodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini.
Josipović je izrazio nadu kako će Hrvatska svoje članstvo u EU znati, zajedno s BiH, dok i ona ne uđe u članstvo, iskoristiti kao zajedničku prednost.
Hrvatska će ulaskom u EU postati drugačiji partner BiH, rekao Ivo Josipović na početku posjete BiH.
Hrvatski predsjednik je obišao franjevački samostan u tom mjestu, koji potječe iz 14. stoljeća  i u čijem se muzeju čuvaju važni povijesni odkumenti, uključujući vrijedne stare rukopise-inkonabule čiju je restauraciju pomogla hrvatska vlada.
“Impresioniran sam vrijednošću i značajem baštine koja se ovdje nalazi i drago mi je da je hrvatska vlada bila od pomoći”, bili su Josipovićevi dojmovi nakon obilaska samostana i muzeja.
Predsjednik Hrvatske će u srijedu u popodnevnim satima posjetiti SOS dječije selo u Sarajevu, u pratnji članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.
Potom će održati predavanje studentima na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.
Josipović će tijekom drugog dana posjeta otputovati u Konjic, gdje će obići Titov bunker i razgledati izložbu Ede Murtića koja je postavljena u bunkeru.
Nakon Konjica, Josipović će se u Mostaru sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, a svoju posjetu BiH završit će prisustvom dodjeli nagrada Večernjakov pečat.