Published On: Sri, ožu 20th, 2013

VASIĆ: Prvo se raspada Federacija, pa BiH

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić ocijenio je da se bošnjačko-hrvatskim relacijama događa raspad Federacije BiH / FBiH /, koji bi mogao biti uvertira u raspad BiH, ukoliko međunarodna zajednica vrlo brzo ne prepusti odlučivanje domaćim izabranim predstavnicima.
Vasić je naveo da posljednji događaji u vezi s Vladom FBiH mogu poslužiti kao činjenica o tome kako je sarajevski politički krug uništio cijeli mandat radi svojih unutarnjih borbi, ili kao finale pokušaja da se hrvatski narod u Federaciji potpuno politički marginalizira, pa čak i kao jedna od najočitijih posljedica katastrofalnog intervencionizma međunarodne zajednice.
“Ako međunarodna zajednica, uključujući i Bruxelles, vrlo  brzo ne prepusti odlučivanje domaćim izabranim predstavnicima i institucijama u BiH, i ne napusti svoje tajne i javne favorite, raspad Federacije bit će tek uvertira u raspad BiH”, istakao je Vasić u pisanoj izjavi Srni.
On je naglasio da neprestano inzistiranje međunarodne zajednice na sporednim pitanjima u BiH dovodi do toga da se temeljna pitanja ne rješavaju, a užareno jezgra raspada povećava do granica kad se neće moći savladati.