Published On: Thu, Mar 23rd, 2017

Ako se ove godine ne dogovore izmjene Izbornog zakona, 2018. bi mogla biti problematična i turbulentna

Perspektive članstva zemalja regije zapadnog Balkana u NATO – savezu, kao i o političkoj situaciji i ključnim političkim izazovima u BiH i regiji, bila je tema današnjeg Rose – Roth seminara Parlamenta Sjevernoatlantskog saveza i zasjedanja posebne grupe za Bliski istok i Mediteran PS NATO.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Bariša Čolak istaknuo je da se Bosna i Hercegovina nalazi pred povjesnim izazovom snažnijeg iskoraka prema euroatlantskim integracijama.

Naglasio je da to podrazumijeva više demokracije, bolju zaštitu ljudskih prava, te izgradnju političke stabilnosti i pravne sigurnosti, u suprotnom, kazao je Čolak, uslijedit će nastavak stagnacije i autistične politike sukoba i razmirica s nesagledivim posljedicama, ne samo za našu državu i regiju nego i mnogo šire.

Čolak je upozorio da bi, ukoliko tijekom ove godine u PS BiH ne dođe do političkog dogovora o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, naredna 2018. godina mogla biti problematična i turbulentna. Zaključio je, da dužnosnici u BiH moraju spustiti tenzije i preuzeti odgovornost za izgradnju BiH prema mjeri svih naroda i građana koji u njoj žive.

Član izaslanstva PS BiH u PS NATO-a Asim Sarajlić izrazio je uvjerenje da postoje izlazi i rješenja za aktualnu političku krizu u BiH, a da je dijalog ključna riječ u ovom procesu, te da svi zajedno u Bosni i Hercegovini moramo učiniti više u definiranju bolje budućnosti ove zemlje.

Svoje viđenje aktualne političke situacije u BiH, kao i perspektiva Bosne i Hercegovine u vezi s članstvom u EU i NATO-u, iznijeli su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedatelj Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti PS NATO Vitalino Canas, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i analitičar Srećko Latal.

Tijekom posljednje sesije drugog dana 94. Rose – Roth seminara, koji se u Sarajevu održava u organizaciji PS NATO i Parlamentarne skupštine BiH, sudionici iz 42 zemlje svijeta apostrofirali su glavna politička pitanja na zapadnom Balkanu, poput odnosa Beograda i Prištine, aktualnih događaja u Makedoniji, te uključenosi ti trećih sila u političke događaje u zemljama regije, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PS BiH.

Večernji list