Srijeda, 17 srpnja, 2024

Ako nema kajanja za zlo, nema izgradnje mira

Must Read

U svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, organizirao je danas svečani prijem povodom kršćanskog blagdana Uskrsa.

Prijemu su se odazvali najviši politički predstavnici, predstavnici društveno-političkog života i vjerskih zajednica u BiH.

Pozdravivši sve prisutne na prijemu, Puljić je podsjetio da Uskrs, kao veliki kršćanski blagdan, treba probuditi ono najbolje u čovjeku.

“Ovaj Uskrs je pao u sjeni haškog suda i njegove presude. Osuđen je čovjek koji je odgovoran za zločine, ali korijeni zločinstva žive u ideologiji u kojoj se ne događa katarza. Uskrs je pobjeda Kristova nas zlom i smrću. Potrebno je da se u ljudskim dušama dogodi pobjeda nad zlom. Ljudski sudovi trebaju dovesti do katarze, ako nema kajanja za zlo, nema izgradnje mira, pomirenja niti vraćanja povjerenja “, rekao je Puljić komentirajući presudu Radovanu Karadžiću koji je osuđen na 40 godina zatvora pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje pravila i običaja ratovanja.

On je iskoristio nazočnost brojnih političkih lidera na prijemu kako bi pozvao na stvaranje povoljne političke i svake druge klime u BiH, sve u korist građana i društva.

“Pravo na osobno dostojanstvo, to se ne daje, pravo na rad, stvaraju se uvjeti da se ta prava ostvaruju, to država ne daje već poštuje, pravo na identitet, to ne daje ni stranka ni država već osigurava ostvarenje tih prava. U tom duhu ne mogu shvatiti otimanje naše crkvene imovine, dokle ćemo mi svećenici biti građani drugog reda, bez osiguranja i imovine “, rekao je Puljić.

Svečanom prijemu uz bogatu trpezu i nezaobilazno tucanje uskršnjih jaja nazočili su predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović, veleposlanik Republike Turske u BIH Cihad Erginay, veleposlanik Republike Srbije u BiH Stanimir Lukićević, profesori te drugi predstavnici javnog i kulturnog života u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -