Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Ako Kijev pokrene veliku ofenzivu, Rusija neće dozvoliti genocid u Donbasu

Must Read

Vlasti u Donjecku su potvrdile da su ruski časnici, koji su na zahtjev Kijeva  prestali s radom u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i uspostavu linije kontakata sukobljenih strana u Donbasu (SCCC), napustili Donjecku Narodnu Republiku.

“Danas su ruski časnici uspjeli izaći iz našeg teritorija i prijeći liniju kontakta. Trenutno su u Soledaru na ukrajinskom teritoriju”, rekao je Ruslan Jakubov, čelnik DNR u SCCC, koji će vjerojatno prestati s radom.

Dodao je kako su, zajedno s ruskim časnicima, teritorij Donjecke Narodne Republike napustili i predstavnici Ukrajine u SCCC, koji su bili raspoređeni na promatračkim mjestima za zajedničko praćenje primirja.

Odlazak ruskih časnika je planiran za 18. prosinca, ali zbog manjka sigurnosnih jamstava Kijeva rusko vojno osoblje nije moglo prijeći ukrajinski teritorij.

Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i uspostavu linije kontakata sukobljenih strana u Donbasu (SCCC) je utemeljen Sporazumom iz Minska. Uključivao je predstavnike samoproglašenih republika, Rusije i Ukrajine. Glavne zadaće centra su bile praćenje usklađenosti s provedbom Sporazuma iz Minska, interakcija sukobljenih strana, interakcija SCCC-a s OESS-om, sudjelovanje u rješavanju sporova vezanih za provedbu Sporazuma iz Minska i pomoć u njihovoj provedbi, kao i sudjelovanje u procesu pregovaranja o provedbi samog sporazuma.

Rat protiv Donbasa će dovesti do propasti ukrajinske države

donbas

FOTO: SCCC Donbas

Protjerivanje ruskih časnika iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja (SCCC) u Donbasu će dovesti do toga da će se Kijev izravno suočiti s Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, jer ostaju bez izravne interakcije i bez posrednika.

Kijev gotovo sigurno neće razgovarati s republikama Donbasa, nego će pokrenuti vojne akcije. Prvog dana prekida rada SCCC-a se već bilježi porast intenziteta granatiranja, iako se ove akcije još uvijek mogu opisati “provokacijama na daljinu”.

U vjerojatnost eskalacije sukoba je gotovo siguran potpredsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, senator Franc Klintsevič.

“Vlasti Ukrajine, osobito Petro Porošenko, sada misle da su im ruke odriješene. Ne isključujem da će zbog najavljenih isporuka smrtonosnog oružja iz Sjedinjenih Država i Kanade, završetka obuke ukrajinskih snaga, uvoz teškog naoružanja,a a prije svega zbog dovlačenja topništva i streljiva na liniju razgraničenja ukrajinska vojska pokrenuti “akciju čišćenja” velikih razmjera. Mislim da ćemo se suočiti s velikim ratom”, rekao je Klincevič.

Prema njegovom mišljenju, ako Porošenko da zapovijed za ofenzivu, opstanak Ukrajine će biti veliko pitanje.

“Čak i najfanatičniji ukrajinski vojnik razumije da će situacija po njega završiti loše. Ljudi koji žive u Lugansku i Donjecku će štititi svoje obitelji i domove. Bit će mnogo krvi. I oružane snage Ukrajine, čak i ako se transformiraju, neće moći pobijediti. S izbijanjem neprijateljstava, a već osjetimo miris krvi i baruta, Ukrajina će prestati postojati kao država. Zemlja je već na rubu kolapsa, a rat neće uzrokovati izrazito negativan stav samo kod Ukrajinaca, nego cijele međunarodne zajednice”, dodao je potpredsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije.

“Ako Kijev krene na Donbas, Rusija neće dozvoliti genocid”

t 90

FOTO: T-90

Senator je siguran kako Kijev neće ni pokušati pokrenuti dijalog s vlastima Donjecka i Luganska.

“Kijev će krenuti na Donbas oružjem, koje je već spremno. Situacija je vrlo opasna. Jasno je i da će Rusija morati donijeti ne baš jednostavne odluke”, rekao je Franc Klincevič.

Potpredsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije je naglasio da bi Rusija, ako situacija doista eskalira u veliki napad ukrajinske vojske na Donbas, jednostavno trebala intervenirati.

“Mi nemamo pravo dozvoliti da se provede genocid nad ruskim narodom. Siguran sam da ćemo u tom slučaju morati intervenirati”, upozorio je senator.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je priopćilo kako su pokušaji da problem se riješi bilateralno, u “Normandijskom formatu” ili kroz kontaktne skupine u Minsku propali.

“Odgovor će biti oštar i snažan i Kijev će ga čuti i osjetiti”

Predsjednika ruskog Centra za etničke i međunarodne studije  Anton Bredihin  je komentirao prestanak rada ruskih časnika u okviru Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja.

“Odlazak ruskih časnika iz misije nije samo alarmantan znak za Kijev, to je znak da će se situacija u Donbasu u bliskoj budućnosti promijeniti. I očito ne na način kako bi željela Ukrajina. ukrajinskoj strani. Ukrajinska strana je stvoriti sve potrebne uvjete da onemogući rad ruskih časnika. Ali što su učinili? I ovdje se možemo potpuno složiti sa stavom Sergeja Lavrov. Vrijeme je da se vlastima u Kijevu kaže: Jeste li svjesni posljedica? A one mogu biti više nego žalosne”, objasnio je Anton Bredihin.

Jasno je da se odlaskom ruskog vojnog osoblja zamrzava rad Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja i uništava se njegova učinkovitost. Od danas ova strukture više neće postojati.

Međutim, odlazak ruskih časnika i promatrača može odriješiti ruke i vodstvu Donjecke i Luganske Narodne Republike. Iz nekog razloga, Kijev kao da ne razumije da je stvorio nove probleme ruskoj manjini i Ukrajincima ruskog govornog područja na istoku zemlje.

Porošenko

FOTO: Petro Porošenko

Kijev je uvjeren u američku i pomoć iz Kanade, ali su tijekom protekle dvije godine Donjecka i Luganska Narodna Republika stvorile respektabilne oružane snage s visoko motiviranim lokalnim stanovništvom.

U međuvremenu, na jesenski mobilizacijski poziv ukrajinske vojske se odazvalo jedva 30% vojnih obveznika.

Također je važno da se sve događa u jeku aktivne rasprave o inicijativi za uvođenje mirovnog kontingenta Donbas. Očigledno će se ukrajinska strana morati pomiriti i prihvatiti činjenicu da će mirovne snage zapravo biti ruska vojska.

Postojećem malom kontingentu za praćenje primirja nije bilo omogućeno da profesionalno obavlja svoje zadaće. Ali ulaskom ruskog mirovnog kontingenta i u slučaju početka ofenzive ukrajinske vojske, oružje u Donbasu više neće šutjeti.

“Odgovor će biti oštar i snažan, da će se uskoro čuti i osjetiti čak u Kijevu”, zaključio je Anton Bredihin.

Ranije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je izuzetno zabrinut zbog situacije koja se stvorila oko Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja. Prema njegovim riječima, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko pokušava sabotirati rad ove strukture. Na kraju je to i uspio.

“Sada se stvorila opasna situacija. Ukrajinska strana i osobno predsjednik Ukrajine Porošenko su 2014. pokrenuli osnivanje takvog centra, da bi potom ruske časnike u njegovom doveli u nepodnošljive uvjete. Slali su im neprihvatljive zahtjeve i sam centar je prestao postojati”, izjavio je Sergej Lavrov.

Kijev će, ohrabren opskrbom smrtonosnim oružjem od strane Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, vjerojatno pokrenuti ofenzivu na Donbas.

Kao što je rekao Franz Klincevič, “od danas možemo svjedočiti izbijanju velikog rata”. Iako je Rusija u više navrata naglasila kako nije strana u sukobu u Donbasu i da postoji mogućnost da tamo sudjeluju dragovoljački odredi iz Ruske Federacije, ali ne i redovite jedinice ruske vojske, Klincevič je jasno dao do znanja da će u slučaju velikog napada ukrajinske vojske na Donbas, Moskva biti prisiljena donijeti tešku odluku, jer neće dozvoliti genocid nad ruskim narodom. Jasnija poruka nije mogla biti upućena, i to od strane visokog ruskog dužnosnika zaduženog za područje obrane i sigurnosti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -