Putin objašnjava zašto ne vjeruje u „Grad Sunca“ tj. idealnu državu

Vođa Kremlja pokazao je oprezni skepticizam vezano za planove europskih utopista koji se nadaju da će čovječanstvo jednog dana izgraditi idealno društvo.

“Malo je vjerojatno da će se san europskih utopijskih socijalista jednog dana ostvariti”, priopćio je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak na svečanosti dodjele nagrada filantropima i aktivistima za ljudska prava.

“Saint-Simon, utopijski socijalisti, kao i mnogi drugi koji iskreno sanjaju i sve čine da konačno izgrade „Grad Sunca – idealna država“, moraju shvatiti da takvi gradovi ne postoje, a vjerojatno neće nikada ni postojati”, izjavio je iskreno Vladimir Putin.

Prema riječima Putina, povrede prava se javljaju redovito u raznim zemljama širom svijeta, ali njihovi stanovnici nisu svjesni o čemu se radi. Kao primjer, spomenuo je društveni eksperiment prethodno proveden u Sjedinjenim Državama:

“U Sjedinjenim Državama, izvršen je eksperiment s prolaznicima kojima su čitali članke iz Ustava i iz Deklaracije o ljudskim pravima. Prvi ispitanik je prijetio da će pozvati policiju, drugi je rekao da je to čista propaganda i zaprijetio da će nazvati FBI”, nastavio je predsjednik Putin.

Putin je rekao da je uvjeren da je situacija “slična u velikoj većini zemalja”.

*„Grad Sunca“ sinonim idealne države, naslov je teksta talijanskog dominikanca Tommasa Campanella kojeg je napisao 1602. godine tijekom boravka u zatvoru zbog hereze.

more recommended stories