Published On: Fri, Jul 21st, 2017

Agenti FBI spriječili povratak Zijada Bosnića iz Sarajeva u SAD

Tokom ožujka ove godine agenti FBI-a bili su prisutni u Sarajevu i spriječili su državljanina SAD porijeklom iz BiH Zijada Bosnića da se vrati u svoj dom u američkom gradu Jacksonvilleu, pišu američki mediji.

Bosnić je stavljen na takozvanu Listu zabrane letova koju formiraju američke sigurnosne agencije zadužene za borbu protiv terorizma.

Agenti FBI-a pitali su tada Bosnića da li je terorista i čime se bavi u životu. Tvrdili su i da nisu sigurni zašto se ne može vratiti u SAD.

Saga o povratku Bosnića u SAD trajala je skoro pet mjeseci, a jučer, po konačnom dolasku u Jacksonville, Bosnić je tužio SAD zbog ugrožavanja njegovih prava.

U tužbi koju je Bosnić podnio zajedno sa advokatima Vijeća za američko-islamske odnose navedeno je da mu nikada nije obrazloženo zašto je svrstan na listu sa drugim teroristima u trenutku kada je iz Sarajeva pokušao da se vrati u SAD.

Također, navedeno je da mu nikada nije dozvoljeno da se usprotivi odluci, odnosno da podnese žalbu.

Prema pisanju američkih medija koji su imali uvid u navode tužbe, Bosnić je zatražio i da se građanima omoguće pravni mehanizmi kojima mogu saznati zašto su stavljeni na Liste zabrane letova, kao i način na koji mogu podnijetu žalbu.

Bosnićev advokat Omar Saleh izjavio je da su potezi američkih sigurnosnih agencija zapravo prekršili prava njegovog klijenta.

“Ne samo da želimo da se Bosnić ukloni sa liste terorista, mi tražimo i da američke vlasti revidiraju način na koji stavljaju nekoga na tu listu. Mi želimo da oni obrazlože građanima zašto su ih stavili na listu”, rekao je Saleh.

Bosnić je rođen 1972. godine, a živi u SAD-u od 1997. godine. U BiH dolazi povremeno kako bi posjetio svoju porodicu, a u SAD-u radi kao vozač kamiona.