Srijeda, 17 srpnja, 2024

ABU DABI: Zvizdić ponudio da u Sarajevu bude smješten specijalizirani svjetski centar…

Must Read


Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, drugog dana boravka u Abu Dhabiju, prisustvovao je svečanosti obilježavanja Dana državnosti koji se slavi u znak sjećanja na 1971.godinu kada se sedam emirata ujedinilo u Ujedinjene Arapske Emirate.
Svečanosti su prisustvovali brojni visoki svjetski dužnosnici, između ostalih, predsjednik Republike Francuske Francois Hollande, predsjednik Afganistana Ashraf Ghani, premijer Grčke Alexis Tsipras, premijer Senegala Mohammed Dionne, predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi, predsjednik Republike Mali Ibrahim Boubacar Keïta.
Zvizdić je u Abu Dhabi došao na poziv prestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da prisustvuje Međunarodnoj konferenciji o zaštiti kulturnog naslijeđa u oblastima sukoba.
U obraćanju sudionicima konferencije ponudio je osnivanje jednog od specijaliziranih svjetskih centara/instituta za očuvanje svjetskog kulturnog naslijeđa u opasnosti, koji bi bio lociran u Sarajevu i koji bi bio mjesto za razmjenu iskustava i obuku eksperata iz raznih krajeva svijeta, a koji bi na realnim iskustvima i praktičnim primjerima uspješne obnove kulturnog naslijeđa mogli pripremati projekte rekonstrukcije i revitalizacije svjetske kulturne baštine ugrožene oružanim sukobima.
U nastavku prenosimo Zvizdićev govor, sudionicima konferencije u Abu Dhabiju.
“Vaše visočanstvo krunski prinče, gospodine predsjedniče Francuske Republike, poštovane Ekselencije,
Želio bih najprije da vam se zahvalim na pozivu za sudjelovanje BiH na ovoj izuzetno važnoj Konferenciji i da izrazim zadovoljstvo što danas imam priliku da podijelim sa vama iskustva moje zemlje vezana za obnovu, revitalizaciju i zaštitu kulturnog naslijeđa.
Raduje me da je Bosna i Hercegovina pozvana u odabrani krug zemalja koje sudjeluju u radu ove Konferencije, kao i činjenica da ste prepoznali doprinos koji jedna mala država poput moje može dati u zajedničkom projektu prevencije, rekonstrukcije i zaštite kulturnog naslijeđa kao zajedničkog bogatsva čitavog čovječanstva.
Bosna i Hercegovina ima izuzetno bogato kulturno-historijsko naslijeđe, i oduvijek je, zbog činjenice da predstavlja mjesto preplitanja tri velike civilizacije i četiri velike religije, bila poznata kao most između istoka i zapada, dok je njen glavni grad Sarajevo, zbog kulturnog diverziteta i izvanrednih sakralnih i profanih spomenika poznat kao „Jerusalem Europe“.
Nažalost, prije samo dvija desetljeća na svom vlastitom primjeru smo osjetili sve posljedice uništenja kulturnog naslijeđa.
Ipak, uprkos tragediji koja nas je zadesila, danas smo u situaciji da ponosno kažemo kako smo se, poput Feniksa, uzdigli iz pepela i postali najbolji primjer u svijetu kako ljudi različitih religija mogu žvjeti zajedno, čuvati svoj kulturni identitet i obnoviti svoje kulturno naslijeđe. Brojni spomenici i urbane cjeline su u potpunosti obnovljeni, a kao najbolji primjer ističem uspješnu revitalizaciju starog mosta u Mostaru koji se nalazi na listi UNESCO-a.
Naš rad na višedesetljetnoj revitalizaciji bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa je proizveo cijelu generaciju eksperata, čije se sposobnosti danas visoko vrijednuju u svijetu. O tome govore primjeri širom Bosne i Hercegovine ali i činjenice da je ekspertski tim, na čijem čelu se nalazi jedan eminentni stručnjak iz BiH nedavno u koordinaciji sa UNESCO i OIC IRCICA prezentirao prijedlog rekonstrukcije razrušene kulturne baštine Starog grada Aleppo. Pri izradi tog prijedloga, ekspertski tim je posebno koristio naša iskustva u rekonstrukciji Starog grada i Starog Mosta u Mostaru.
Poštovane ekselencije,
Prije nekoliko mjeseci, na sastanku Svjetskog komiteta za kulturnu baštinu, Bosna i Hercegovina je, u suradnji s kolegama iz susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, na listu Svjetske kulturne baštine upisala unikatne kamene spomenike – stećke. Bio je to izuzetan poduhvat i ogromno priznanje kojim je valoriziran značaj kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.
Sve ovo, naravno, bilo bi mnogo teže ostvarivo, da nije bilo podrške naših prijatelja iz inozemstva, od kojih su mnogi danas i ovdje sa nama.
Zbog toga vam se još jednom želim zahvaliti na razumijevanju i podršci koju ste u ovoj, ali i u svim drugim oblastima, procesima i projektima u zadnjih par desetljeća davali BiH.
U stvari, mislim da je vrijeme da sada mi pokušamo vratiti taj dug, kroz naše aktivno učešće u pomoći u rekonstrukciji i očuvanju svjetskog kulturnog naslijeđa koje je u opasnosti širom svijeta.
Zbog toga bila bi nam čast da ponudimo osnivanje jednog od specijaliziranih svjetskih centara/instituta za očuvanje svjetskog kulturnog naslijeđa u opasnosti, koji bi bio lociran u Sarajevu, glavnom gradu BiH, i koji bi bio mjesto za razmjenu iskustava i obuku eksperata iz raznih krajeva svijeta, koji bi na realnim iskustvima i praktičnim primjerima uspješne obnove kulturnog naslijeđa mogli pripremati projekte rekonstrukcije i revitalizacije svjetske kulturne baštine ugrožene oružanim sukobima.
Naravno, naše institucije i eksperti stoje na raspolaganju za detaljnu elaboraciju ovoga prijedloga.
Vaše prinčevsko visočanstvo, gospodine predsjedniče, dame i gospodo predsjednici, premijeri i ministri,
Poruka koju BiH na kraju moga govora želi da vam prenesem je da je BiH potpuno opredjeljena i spremna da u okviru svojih mogučnosti uzme što aktivnije sudjeluje u Svjetskoj koaliciji zemalja za zaštitu i očuvanje svjetske kulturne baštine u opasnosti.
Naše institucije, sveučilišta i eksperti će biti ponosni da daju svoj doprinos konkretnim aktivnostima u tom smislu.
Svjetska kulturna baština, gdje god da se nalazila, je zajedničko vlasništvo ali i zajednička obveza da ga zaštitimo i sačuvamo. Zbog toga, sve naše zemlje moraju učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitili to zajedničko blago i ostavili ga u naslijeđe idućim generacijama.
Naš zajednički angažman na spašavanju i zaštiti svjetskog kultrnog naslijeđa je i snažna poruka da barbarizam i divljaštvo, koliko god nekada bili okrtuni i razarajući, nikada ne mogu pobjediti. Svjetsko kulturno naslijeđe je neuništiva memorija čovječanstva i ono će uvijek uspjevati izdići se iz pepela, kao što je to bio slučaj u mojoj zemlji, i svaki put će i to je ono što je najvažnije, njegova simbolika biti još snažnija poruka i vodilja za iduće generacije.
Zbog svega ovoga BiH je počašćena biti dio takve koalicije i bili bi istinski obradovani ako bi naš prijedlog o formiranju centra bio prihvaćen”, rekao je Zvizdić./Fena/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -