Published On: Uto, srp 20th, 2021
#3rd | By Desk

A TOLIKI KONJI BLEJE U PRAZNO: U HBŽ-u nema protuzmijskog seruma. Ugriženi se prevoze u SKB Mostar

Na području Hercegbosanske županije u zadnja dva mjeseca evidentirana su dva ugriza zmija, po jedan u Tomislavgradu i Drvaru.

Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ugriza pacijenti su oba ova slučaja prebačeni u SKB Mostar na daljnje liječenje.

Pošto u zdravstvenim ustanovama na području naše županije nema seruma protiv zmijskog otrova, po ranije utvrđenom protokolu, u oba slučaja gdje je utvrđen ugriz zmije pacijenti su odmah prebačenu u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje im je pružena adekvatna stručna pomoć – kazala je za Fenu ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Diana Mamić.

U SKB Mostar su nam kazali kako ta zdravstvena ustanova ima dovoljnu količinu specifičnog seruma protiv ugriza zmija otrovnica karakterističnih za naše podneblje.

Liječnici pozivaju osobe koje borave u prirodi na oprez, a u slučaju da da dođe do ugriza zmije navode kako se mjesto ugriza nikako ne smije zarezivati ili podvezivati niti se preporuča isisavanje otrova.

Potrebno je leći i umiriti se, uzeti lijek protiv bolova te pozivati hitnu pomoć koja će pružiti stručnu pomoć.

Neka se Mate Rimac ne naljuti, no u Livnu  inače živi najveći  broj konja po glavi stanovnika. Pitanje koje se samo postavlja po sebi jeste: Zašto HBŽ nije najveći svjetski izvoznik protuzmijskog seruma?