Published On: Uto, srp 31st, 2018

A sad adio…

Hrvatska NE PAMTI ovakav ispraćaj. Ne treba omalovažavati ikoga koji su nas zadužili pa napustili, ali ovoliko poštovanja, dostojanstva i sjedinjenja s dušom jednog čovjeka, oprostite mi na emociji, ali moderna Hrvatska nije doživjela.

Je li oportuno govoriti o brojkama? Pobrojat’ ljude koji su Te došli ispratiti još ovaj put u svoju rodnu Velu Luku je kao brojati njihove suze, nevjericu da Te nema ili broj pjesama koje si ostavio generacijama. Upravo tom analogijom vodio se i Siniša Škarica koji mi je šokiran Tvojim odlaskom u nedjelju citirajući  kazao: “Trnci su prošli kroz cijelu jednu generaciju koja kao da je odjednom intezivnije osjetila svoju smrtnost…”

Probajmo zamisliti život bez niti jedne njegove pjesme

Ne znam, doista ne znam, a trudim se prepoznati u svojoj novinarskoj karijeri slučaj kad je narod u ovolikoj mjeri osobno prepoznao potrebu da izrazi počast jednome čovjeku. Neka mi oproste svi danas pokojni i njihove obitelji, a zaslužni za ovu zemlju, no pitam se zapravo – Koliko bi bili siromašniji da nismo imali Olivera Dragojevića? Ajmo probati zamisliti naš život bez niti jedne jedine njegove pjesme? Ne znam naciju gdje baš sve generacije imaju pjesmu za sebe od jednog jedinog čovjeka…

Ne znam je li do mene koji diše Dalmaciju od rođenja, pa sam odgojen na lanterni, promaji, brodici i odlasku na ribe s pokojnim ocem, klapskoj pismi, kaštradini, srdeli i maslinovom uju… ali niti jedna jedina sekvenca života nije prošla bez Oliverove pisme. Ni jedna! Pokušavam se sjetiti, je li postojao i dan a da u razbibrizi, sreći ili tuzi nije svirao i pjevao taj čovjek.

Zato mi ne zamjerite što sam kroz suze osjetio potrebu napisati kratak osobi hommage ovom, meni i svima nama bliskom morskom čoviku. Jer, ako mislite da je Oliverovim odlaskom srušen zadnji most prema onoj iskonskoj Dalmaciji Miljenka Smoje, Borisa Dvornika ili Zdenka Runjića, ne dajte se još razočarati. Dok god postoji trunka iskona i dišpeta u svima nama, ovaj naš način života će živjeti vječno. Premda smo Dalmatinci!

Jurica Gašpar/Morski.hr

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Advertisment ad adsense adlogger