Published On: Uto, srp 31st, 2018

IMPRESIVAN ISPRAĆAJ OLIVERA DRAGOJEVIĆA: Pogledajte kako se Split veličanstveno oprostio od svoga umjetnika

U Splitu je danas sve bilo u znaku Olivera Dragojevićakojega je njegov grad već od jutrošnje komemoracije na dostojan način otpratio na posljednje morsko putovanje ka njegovoj Vela Luci na Korčuli gdje će u srijedu na groblju sv. Roka u 18 sati biti pokopan po mjesnim običajima

“Cijeli Split” spustio se na rivu kako bi posljednji put ispratio legendarnog umjetnika Olivera Dragojevića prema Veloj Luci.

Pokraj lijesa s bijelim ružama bila je Oliverova supruga Vesna i sinovi, a izmjenjivali su se njegovi najbliži prijatelji i suradnici, među kojima su bili: Tonči HuljićPetar GrašoGoran KaranDoris DragovićStjepan HauserZlatan Stipišić GibonniJoško BanovTony Cetinski, grupa Dupini…

“Hvala Olivere, kralju”

“Hvala Olivere, kralju”, “Hvala, legendo”, neki su od povika brojnih Splićana koji su svoju ljubav i štovanje Oliveru Dragojeviću iskazivali posebno i dostojanstveno, uz pjesmu i pljeskanje. Na lijes su bacali cvijeće, kape i navijačke šalove, a mimohod je pjesmom pratila klapa Kontra koja je na pozornici na rivi uz trasu kojom je prolazio Oliverov lijes izvodila njegove legendarne pjesme: “Cesaricu”, “Splite moj”, “Moj lipi anđele”, “Još ovaj put”, “Vjeruj u ljubav”, “Moj galebe”…

Sa usana okupljenih također su se mogli iščitati Oliverovi najpoznatiji stihovi.

Prema procjeni policije na ispraćaju je bilo više od deset tisuća ljudi koji su na visokim temperaturama i jakom suncu strpljivo bili raspoređeni duž cijele Rive i gatova uz nju, ali i u Marmontovoj, na Matejušci, te na Prokurativama te čekali da njegov lijes prođe blizu njih.

Baklje na brodicama i sirene

U splitskoj luci se okupilo i više stotina plovila, koji su Olivera pozdravljali sirenama i bakljadom. Uz njih, bila je i Hrvatska ratna mornarica s dvije raketne topovnjače. Zvonik svetog Duje također je pozdravio “svog Olivera”.

“Tek sad vidim što mi znači Vela Luka…”, zapjevala je klapa i svi okupljeni dok se lijes s Oliverovim tijelom približavao katamaranu koji će ga prevesti do njegova vječnog počivališta na Korčuli. Prije posljednjeg Oliverovog ‘đira’ po splitskoj Rivi u crkvi sv. Frane je u 18.30 sati održana misa kojoj su prisustvovali njegova obitelj, uži krug prijatelja i suradnika.

Bumbala brecala nakon 80 godina

Lijes s Oliverovim tijelom se u 19.50 sati ukrcao na katamaran Jadrolinije, te zajedno sa članovima obitelji Dragojević otplovio za Korčulu. Uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala, velikog zvona na zvoniku sv. Duje, prate ga brodovi Lučke kapetanije MUP- a i HRM- a. Inače, bumbala su posljednji put brecala davne 1938. godine povodom smrti Ante Trumbića. Ispaljene su rakete, zapaljene bengalke, a brodovi započeli trubiti.

Oko 20.30 sati u blizini Hvara, točnije između Galešnika i Stipanske, katamaran s Oliverom i obitelji trebalo bi dočekati i odati počast “simbolu škojih, Dalmacije i Hrvatske” 500 brodica s okolnih otoka i to sve u organizaciji Pokreta otoka.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare