Published On: Pet, stu 30th, 2012

NSRZB: Nema podjele Mostara po nacionalnoj osnovi

Više nema izgovora za dalja kašnjenja na putu BiH ka europskim integracijama, jedinstven je stav članova Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) nakon završetka dvodnevnog zasjedanja.

Lijanovićevo najmilije,  Valentin Hypo, glasnogovornik NSRZB izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu da veleposlanici PIC-a očekuju da vide ubrzan napredak BiH.

“BiH ne postiže napredak koji očekuju građani i međunarodna zajednica, koja vjeruje da je put napretka BiH u procesu euroatlantskih integracija”, prenio je Inzko.

On je rekao da je razgovor članova UO PIC-a sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiHVjekoslavom Bevandom i njegovim zamjenicima – ministrom financija Nikolom Špirićem i ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom bio uspješan i plodonosan.

“Oni su se obavezali na rješavanje socijalnih i ekonomskih problema građana i očekuje se da se napredak vidi već u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Inzko.

Na sastanku PIc-a bilo je riječi i o situaciji u Mostaru, a jedan od stavova je da nema podjele ovog grada po nacionalnoj osnovi.

“Što se tiče situacije u Srebrenici, konstatirano je da su potrebne nove inicijative za ekonomski i društveni oporavak u ovoj općini“, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Na dvodnevnom sastanku UO PIC-a razmotrena su politička pitanja u Federaciji BiH i u BiH i konstatirano da je od suštinskog značaja konstruktivan pristup svih stranaka u rješavanju trenutne situacije.

“Međunarodnu zajednicu ne zanima koje su stranke na vlasti, ali sve moraju da poštuju zakone i ustave“, stav je UO PIC-a.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare