Published On: Sub, pro 1st, 2012

BLAŽENI KROTKI..: Fra Andrija Nikić otvorio knjižnicu "Fra Andrija Nikić"

Ljubo Bešlić je zajebao stvar. Prije dva dana, ulicu u kojoj se nalazi Napretkov dom u Mostaru trebao je preimenovati u ulicu Fra Andrije Nikića. Tako bi taj “krotki” i “samozatajni” fratar ušao u legendu. Naslov bi tada, bio milenijski. Fra Andrija Nikić, u ulici Fra Andrije Nikića otvorio knjižnicu Fra Andrije Nikića… No eto dogodilo se tek da je živući svećenik “pristao na to” , (da se razumijemo, on sigurno nije lobirao  :)), da se knjižnica u Mostaru nazove po njemu. Koji još umro nije a po kojem se nešto zove. Tako je taj živopisni fratar, hodajuća akademija znanosti , skupa sa hodajućom akademijom umjetnosti, napredno, u svom privatnom Napretku predstavio brdo svojih knjiga. I ništa manje vrijednih kalendara. Ako nas razumijete. Dabome… Blaženi dakle krotki, jer će baštiniti zemlju…
Prilikom otvaranja nove knjižnice, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti iz Mostara, upriličili su večeras prigodnu svečanost u Napretkovom domu u Mostaru.

Riječ je o knjižnici s preko 50 000 naslova koja se nalazi u Napretkovom domu u Mostaru, a koji su donacijom Zlate Banović iz Kanade uredno složene u moderne police. Knjižnica je odlukom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti iz Mostara dobila naziv po fra Andriji Nikiću.

U programu otvorenja sudjelovali su fra Andrija Nikić, prof. Milenko Brkić i prof. Mira Pehar. U glazbenom dijelu nastupila je klapa Pašika iz Omiša, a program je vodila glumica Tina Laco.
”Knjige govore duhu, prijatelji srcu, nebo duši, a sve ostalo ušima. Tako uz čovjeka ne postoji ništa ljepše od knjige. Neka ove knjige budu spomenici u dušama čitatelja,’‘ rekao je prilikom otvorena fra Andrija Nikić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare