Nedjelja, 28 travnja, 2024

Kako nas vide Nijemci?

Must Read

Rijetko tko da nije čuo za povijesnu i opjevanu američku cestu Route 66 – jedan od prvih auto-puteva (zapravo je ona po današnjim standardima tek jedna jako duga magistrala), koja je u promet puštena 1926. godine. Route 66 vodila je od Chicaga u državi Illinois, preko država Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico i Arizona sve do Los Angelesa u Kaliforniji i imala ukupnu dužinu od 3.940 km (2.448 milja).

Od 1950-ih je počela gubiti važnost zbog novog sustava međudržavnih američkih puteva, a 1985. je izgubila i takozvani federalni status, faktički postavši tek regionalnom cestom, koja polako zarasta u travu i korov, podsjćajući na romantično doba munjevite ekspanzije automobilizma i auto-kulture uopće (Kako je to lijepo i nostalgično sugerirao animirani film Cars – Auti) .

Danas je Route 66 poznata prije svega kao spomenik američke kulture 20. stoljeća, odnosno turistička atrakcija.

Ekipa njemačkog NTV-a potražila je europsku Route 66 i pronašla ju u cesti, odnosno putnom pravcu E75 – cestovnoj zmiji koja je obuhvatila potez od samog sjevera Europe, pa do krajnjeg juga kontinenta.

Naravno, nemoguće je naći prevelike sličnosti, jer je Europa puno različitija i konfiguracijom terena, rasporedom zemalja, brojem različitih kultura, jezika i različitog povijesnog naslijeđa, što zapravo putovanje putnim pravcem E75 čini i ponešto uzbudljivijim.

Njemačka ekipa krenula je na put od Norveške do luke u grčkom Pireju – opisujući pritom svojim čitateljima i gledateljima ponašanje svog BMW-a 750d Xdrive i, naravno, krajolike svake od država kroz koje je moćni BMW protutnjao.

Među državama kroz koje je ekipa NTV-a prošla su i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, koje se, doduše uopće ne nalaze na putnom pravcu E75 (naš famozni koridor 5C je zapravo na europskoj ruti E73!), ali smo očito Nijemcima bili zanimljivi, jer smo i dalje svojevrsna egzotika.

Novinari su za Hrvatsku rekli da je kao nova članica EU zemlja sasvim pristojnih cesta na kojima više nećete tako lako vidjeti nekadašnje ‘gospodare cesta’ – Zastava vozila , ali zato hoćete šaroliki raspon europskih noviteta, poput izdvojenog friškog sraza Opel Adama i Audija A8, ali će se ljubitelji malo starijih vozila često sresti i s Renaultom 4, Golfom prve generacije ili Škodom Favorit.

Međutim, ono što su rekli o Bosni i Hercegovini svakako je zanimljivo – prvo konstatacija da je veliki broj nezaposlenih u zemlji pridonio tome da mnogi nemaju vozilo ili ako ga imaju – slabije idu s njim na put.

Naravno, neizbježan je bio citat o sveprisutnom Golfu II (što je Nijemcima sigurno kao putovanje Vremeplovom u osamdesete), ali su njemačke kolege zapazile i evidentan broj ‘nobl’ automobila na cesti – od velikih i snažnih SUV modela Mercedesa M Klasse ili Audija Q7 , pa sve do raznih novih Passata ili Audija A7.

Upravo su Passat i A7, uz primijećene modele poput Škode Yeti, nagnali njemačke kolege da zaključe kako u BeHa društvu ‘postoji srednja klasa’. Još kad bi Nijemci znali ono što znamo mi, možda bi i zaključak o ‘srednjoj klasi’ bio ponešto drukčiji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Iranski dronovi kamikaze najopasniji su na svijetu?

Islamska revolucionarna garda (IRGC) uvela je u nedjelju novu vrstu drona kamikaza. Prema novinskoj agenciji Tasnim povezanoj s IRGC-om,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -