Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

EU usvojila program IPA II, BiH i dalje na čekanju

Must Read

SARAJEVO – Vijeće Europske unije usvojilo je odluku o uspostavi mehanizma za pretpristupnu pomoć država u procesu europskih integracija u razdoblju 2014. do 2020. godine , poznatijeg kao program IPA II , saznaje bh. . tiskovna agencija Patria ( NAP ) . Ta informacija je potvrđena za NAP i iz Delegacije Europske unije u Sarajevu .

Odluka o uspostavi novog mehanizma za financijsku pomoć usvojena je 27. veljače , a Europski parlament je ranije da zeleno svjetlo .

Ukupan paket pomoći za taj period je 11,7 milijardi eura za sve zemlje korisnice u razdoblje od šest godina .

U službeno usvojenom dokumentu , i Bosna i Hercegovina se navodi kao korisnik pretpristupne pomoći , međutim , dogovori o konkretnom provođenju ovog programa su već mjesecima blokirani .

” Pripreme za IPA II program s BiH su još uvijek u početku , a nikakvih službenih kontakata s bh. . vlastima o tome još uvijek nije bilo ” , rečeno je agenciji NAP iz Delegacije EU u Sarajevu .

Kako nezvanično saznajemo od europskih diplomata , već neko vrijeme postoje neformalne konzultacije s bh. . dužnosnicima o novoj fazi korištenja IPA fondova , ali suštinskog napretka nema .

BiH nije ispunila osnovne uvjete , uključujući uspostavu mehanizma koordinacije unutar struktura vlasti . Već sada , kako saznajemo , BiH kasni za ostalim državama članicama u programiranju IPA II fondova nekoliko mjeseci .

( Vijesti.ba / NAP )

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hercegovac krenuo na hodočašće iz Njemačke do Međugorja koje je dugačko nevjerojatnih 1000 kilometara

Širokobriježanin Ferdo Galić krenuo na hodočašće iz Njemačke do Međugorja, točnije iz Njemačkog grada Reutlingena na put dug 1000...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -