Utorak, 30 travnja, 2024

FEDERALNA VLAST JE SUPER: Eskalirali sukobi u Mostaru. Tinejdžeri zapalili zgradu kantonalne Vlade i gradsku vijećnicu

Must Read

Počele su demonstracije i u Mostaru, a prosvjednici su sa Španjolskog trga krenuli prema zgradi Federalne Vlade no vrlo brzo organizator ih je pozvao pred zgradu Županijske vlade pred kojom se nakon toga okupilo oko 1500 ljudi.

Odmah po dolasku pred Županijsku vladu došlo je do sukoba, a kako nam javlja naš dopisnik sa terena u tijeku su neredi, a počelo je razbijanje stakala na zgradi. U ovom trenutku nema policije na licu mjesta, a upravo u ovom trenutku prosvjednici su provali u zgradu vlade i razbijaju sve redom.

Zapaljena je zgrada Županijske vlade. Jedna žena rekla nam je da su prosvjednici zapalili i hrvatski barjak pred Vladom da je došlo do fizičkog obračuna među samim prosvjednicima te da su se “naši” počeli razilaziti budući da je prisutna većina uglavnom iz istočnog dijela grada. Pojedinci dijele letke koji na sebi imaju socijalne zahtjeve bez ikakvih drugih konotacija.

U Mostaru je situacija dodatno komplicirana i moglo bi doći do većih sukoba budući da je Mostar trenutno jedini multietnički grad u FBIH a dovoljno je malo da se iskra tu zapali.

Zanimljivo je da prvotne socijalne konotacije prosvjeda u “bosanskom proljeću” u bošnjačkim gradovima prelaze u zahtijeve za ukidanjem kantona i da se vrlo rijetko proziva federalna vlast.

Iako se tvrdi da su prosvjedi “spontani” i potaknuti teškom materijalnom situacijom građana prosvjedi su se podudarili sa Europskom rezolucijom koja kritizira centralističke vlasti u Sarajevu i poziva na demokratska rješenja. Cijelo to vrijeme federalni mediji nisu izvještavali o tome niti slova a paralaleno s tim krenuli su “spontani” prosvjedi, “spontana” medijska propaganda i spontane whatsup poruke i parole o potrebama za rušenjem kantona.

Točno je da se unutar FBIH ruše kantonalne zgrade na bošnjačkim područjima. Malo je međutim upitno kako će cijela stvar u Mostaru završiti.

Zanimljivo je javljanje Živka Budimira u emisiju Al Jazeere. Ovaj politički teletabis izjavio je kako cijeli dan ne može dobiti Nermina Nikšića. 

Upravo je Ivan Pavković za Al Jazeeru javio da se prosvjednici kreću  prema zgradi gradske vijećnice. Prosvjednici su uglavnom mlađi ljudi.

17.39. Policije nema , zapaljena je zgrada gradske vijećnice. Naravno Federalna zgrada još uvijek ne gori. Vjerovati da su Mostarci napali skupa , zajedno u ogorčenosti i spontanosti kanton i općinu ali nisu zgradu federalne vlade smiješno je. Prosvjedi u Mostaru nisu dirigirani iz Mostara a politički ciljevi ovih prosvjeda bit će vidni za koji dan, točnije pozadina tzv. bosanskog proljeća i njena povezanost sa rezolucijom Europskog parlamenta.

Priče o tzv. spontatno

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -