Published On: Pet, velj 7th, 2014

LAGUMDŽIJIN PLAN UKIDANJA KANTONA NIJE USPIO: Zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH i automobili. Komšić i Blažova slika su na sigurnom, za ostale nije bitno.

SARAJEVO – Demonstracije u Sarajevu su prerasle u divljanje nekoliko stotina osoba koje su zapalile zgrade Vlade KS, Općine Centar Sarajevo i Predsjedništva BiH.

U prizemlju zgrade Predsjedništva BiH, desno od glavnog ulaza, buknuo je požar u jednoj prostoriji. Plamen se vidi kroz prozor.

Demonstranti su demolirali svečani ulaz u zgradu Predsjedništva BiH i skinuli državnu zastavu isred ulaznih vrata.

Prema nepotvrđenim informacijama, neki prosvjednici su već unutar zgrade.

Policija šmrkovima pokušava rastjerati demonstrante ali za sada bezuspješno.

Zapaljeno je i pet vozila ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama zapaljena je i zgrada Općine Centar. Još se čuju povici i sporadično zvukovi razbijanje prozora.

17:46 – Policija je krenula u novi okršaj s demonstrantima. Bačeni su i suzavci.

17:40 – Prosvjednici ispred zgrade Predsjedništva BiH spriječili su i fotoreportera Agencije Fena u obavljanju posla. Fena saznaje da sve snimatelje i fotoreportere demonstranti sprečavaju u obavljanju poslova.

17:31 – Ulična rasvjeta od Centralne banke do zgrade Predsjedništva BiH ne radi.

17:28 – Policija je uspjela da otjera skupinu prosvjednika koja je ušla u zgradu Predsjedništva BiH i počela paliti inventar u objektu, rekao je Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Selimović apeluje na građane koji žele mirno prosvjeduju da se distanciraju od huligana, prenosi BHT1.

17:22 – Vatrogasci su zarobljeni u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i ne mogu izaći jer su prosvjednici opkolili zgradu, kazao je Feni dispečer Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo.

On je dodao da se brinu za njihovo zdravlje te da ne znaju ni kako ti vatrogasci gase požar.

“Uzimaju nam aparate za gašenje iz ruku. Pretpostavljamo da u zgradi Predsjedništva BiH još uvijek ima zaposlenika”, kazao je dispečer.

17:15 – Desetak vozila policije projurilo je Skenderijom u pravcu Predsjedništva BiH.

17:10 – Skandiranjem “Ovo je Bosna – ovo je Bosna” prosvjednici, mahom mlađe životne dobi, nastavili su demolirati zgradu Predsjedništva BiH.

Nekolicina njih popela se na prozore u prizemlju zgrade i zapalila zavjese u prostorijama koje se nalaze lijevo od glavnog ulaza.

Građani koji su se okupili ispred Predsjedništva BiH i nijemo promatraju prizor, počeli su se razilaziti. Međutim, prosvjednici nastavljaju s demoliranjem zgrade, dopiru zvuci lomljave stakla, bacanje kamenica … Čuju se neartikulisani povici, te vidi prigušeni plamen iz zgrade Predsjedništva, javlja novinar Fene sa lica mjesta.