Petak, 3 svibnja, 2024

SKUPA JE CIJENA PROJEKTA JURIŠIĆ: Nakon političkog i pravnog “platformaši” nas uvode i u financijski kaos u FBiH

Must Read

Politička i svaka druga agonija u koju je Federaciju BiH uvukla „platformaška“ vlast uz asistenciju međunarodne zajednice, dobiva novu dimenziju.

Nakon što su pogažene ustavne odredbe, višestruko zloupotrijebljen princip zaštite vitalnog nacionalnog interesa i ignorirana volja Parlamenta kao najvišeg zakonodavnog tijela vlasti, na red je došla i blokada entitetskog proračuna. Političke igrice predsjednika Federacije Živka Budimira i onih koji su ga instalirali na tu poziciju, a najprije SDP-a, stvorili su situaciju u kojoj ne funkcionira izvršna, sudbena i zakonodavna vlast, a sada i financijski sustav Federacije. Ovo je definitivno najgora vlast u FBiH, a sadašnja situacija je najteža od osnutka ovog entiteta.

Svakim svojim potezom Budimir i platformaši dodatno kompliciraju situaciju u Federaciji, urušavaju sve dijelove njenog sustava i ugrožavaju egzistenciju stotina tisuća ljudi koji izravno ili neizravno ovise o entitetskom proračunu.

Pokušaj mirenja

Da je vrag odnio šalu i da su se predizborne igrice nekadašnjih platformaških saveznika otele kontroli i zdravom razumu, shvatili su konačno i u OHR-u. Nakon što je propao pokušaj mirenja Budimira i premijera Nermina Nikšića, visoki predstavnik Valentin Inzko jučer se sastao s Budimirom kako bi ga privolio da svojom odlukom omogući kakvo-takvo funkcioniranje Ministarstva financija FBiH. Blokirane su sve isplate iz proračuna koji je ionako poluprazan, a Inzko traži od Budimira da povuče svoju odluku o smjeni Ante Krajine, ili mu barem vrati ministarske ovlasti do imenovanja novog ministra. Nakon razgovora je najavljen nastavak konzultacija na stručnoj razini, kako bi se našlo kakvo-takvo rješenje.

Razmimoilaženja

Čak i ako se odblokira upravljanje entitetskim proračunom, problemi ostaju. Predsjednik i dopredsjednici FBiH ne funkcioniraju jedinstveno, isti je slučaj i s Vladom, a i komunikacija između ove dvije institucije je katastrofalna. Ništa bolje stanje nije ni u Parlamentu FBiH, gdje je nakon ostavke predsjedatelja Zastupničkog doma Fehima Škaljića jasno da ne postoji nikakva parlamentarna većina. A čak i kada bi postojala, Vlada i predsjednik su pokazali da nemaju namjeru poštovati odluke Parlamenta. Uz ovako posvađanu i podijeljenu vlast ne čudi što je ekonomska i socijalna slika katastrofalna. U proračunu nema novca za cijelu godinu pa je samo pitanje dana, ili u najboljem slučaju mjeseca, kada će doći do socijalnog bunta.

Ovakvu situaciju Federacija ne pamti. SDP-ova politika koja je započela neustavnim formiranjem vlasti i pokušajem da se pod svaku cijenu izbjegnu legitimni predstavnici hrvatskog naroda sad se obija o glavu ovoj stranci, ali na žalost, i svim građanima Federacije. Nema naznaka da će se situacija do izbora popraviti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -