Published On: Sri, sij 8th, 2014

Hrvatska poslala 200.000 branitelja u Kataloniju da pomognu u borbi za neovisnost

Nakon što je katalonski predsjednik Artur Mas poslao pismo čelnicima Europske unije te zatražio njihovu potporu u borbi za neovisnost i odcjepljenje od Španjolske, Hrvatska je prva reagirala te šalje pravu pomoć.

Katalonija nije trebala dugo čekati, bratska Hrvatska spremna je stati uz malu pirenejsku državu koja stoljećima trpi maltretiranje Madrida. Pod okriljem noći poslano je Jadrolinijom 200.000 hrvatskih vojnika.

Riječ je o brzoj akciji jer mi najbolje znamo da je najgore kad svijet samo gleda i šuti. Hrvati i Katalonci su braća stoljećima, pa su svi poslani vojnici dragovoljci, osim limenog benda i kuhara – potvrdio je ministar obrane Ante Kotromanović.

Katalonija je dočekala hrvatsku vojsku s cvijećem oduševljeno ih pozdravljajući na cesti. Istrčale su mlade frajle i nogometaši Barcelone, staro i mlado.

Mi smo ganuti, nismo očekivali ovakvo što, ali razumijemo. Za nas je Madrid što je za Hrvatsku nekad bio Beograd. Nikad nisu prihvatili da imamo svoj identitet i pravo na samoodređenje – objasnio je Albert Teixidor Lima, član stranke Convergéncia i Unió, koja traži odcjepljenje Katalonije od Španjolske.

No zabrinjavajući je broj bivših pobunjenih Srba koji su ovaj vikend otputovali u Madrid. Riječ je o nekoliko stotina bivših članova četničkog pokreta. Čak je i Vojislav Šešelj zatražio od haškog suda da ga pusti na vikend u Madrid.

Moj klijent Šešelj nada se kako će sud biti milostiv, jer bi on posjetio grob svojeg idola Ante Pavelića – otkrio je odvjetnik Vojislava Šešelja.

http://news-bar.hr/