Published On: Sri, sij 8th, 2014

HNS: Nije pitanje tko je izdao, nego tko će idući izdati među njima

Ovoga tjedna bit će do kraja jasno kojim će se pravcem usmjeriti dominantna hrvatska politika u BiH, zajedno prema sljedećim izborima, ili pak odvojenim putevima. Već sutra će se održati sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990., u četvrtak sjednica Glavnog vijeća, a u petak sastanak čelništva Hrvatskog narodnog sabora. Na posljednjoj sjednici HNS-a kojemu su nazočili predstavnici svih stranaka i vodstvo ove institucije zaključeno je da se na izborima u listopadu ove godine nastupi s jedinstvenom listom te je ostavljen rok HDZ-u 1990. da se izjasni oko tog izbora.

Politika ultimatuma

To su u dijelu ove stranke doživjeli ultimatumom, a kap koja je prelila čašu i raspoloženje vodstva još više učvrstilo u pravcu samostalnog istupa na izborima, što je najavio i predsjednik Martin Raguž, jest raskid koalicije i sporazuma u Hercegbosanskoj županiji gdje je HDZ BiH praktično isključio ovu stranku iz vlasti. I upravo su te foteljaške borbe oko ‘mrginja’ dva HDZ-a, odnosno šuma u Hercegbosanskoj županiji koje su najvredniji resurs oko kojega se i vodi bitka posve zasjenile HNS i što bi ta institucija trebala predstavljati. Dio vodstava dva HDZ-a vođen isključivo takvim interesima pokušava HNS koristiti za promociju vlastite stranke, ili pak s druge strane, nesporazume kao alibi za izdaju i stvaranje nekih novih platformi. A iskustva s proteklih izbornih procesa su više nego opominjuća, iako se nažalost iz godine u godinu ne nezire da netko ozbiljno shvaća posljedice.

Tko je sljedeći?

Dva HDZ-a koji zajedno s bliskim strankama i danas imaju potporu 90 posto hrvatskih birača su na prvim poslijeratnim izborima 1996. godine u državnom Parlamentu imali 8 zastupnika. U 2010. su dva HDZ-a dobila četiri mandata, a peti je, premda kompenzacijski, osvojio HSP BiH. Na dva posljednja kruga općinskih izbora Hrvati su izgubili načelnike, a u većini i vijeće, u Jajcu, Novom Travnik, Busovači, Vitezu, Odžaku… Dva HDZ-a nisu koalirala nakon lokalnih izbora vodeći sitne ‘šićeraške’ ratove samo kako bi međusobno naudili, a ne realizirali hrvatsko zajedništvo o kojemu uporno i naširoko lamentiraju. Nova podjela na predstojećim općim izborima bila bi najgora moguća izdaja s najgorim posljedicama do sada. Ponovno se otvara dvojba kao s predzadnjeg zasjedanja Sabora HNS-a koju je otvorio ugledni intelektualac Marko Tokić: ‘Nije pitanje tko je izdao, nego tko će to sada učiniti među vama’?

Zoran Krešić l VLM