Srijeda, 18 rujna, 2024

DOMAZET O “BOSANSKOM PROLJEĆU”: Nemiri mogući, ali iduće godine u BiH će biti bolje

Vrlo

Komentirajući napise britanskog magazina The Economist koji je Bosnu i Hercegovinu svrstao među zemlje kojima prijete socijalni nemiri u 2014., profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Anto Domazet izjavio je za Agenciju Fenu da svakako postoji rizik od socijalnih nemira u BiH, ali bi u sljedećoj godini trebali očekivati čak nešto povoljniju situaciju.

Po njegovom mišljenju, to je moguće pod uvjetom da krupna politička pitanja budu riješena tako da bi se u izbornoj godini moglo očekivati ispunjavanje glavnih uvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

Domazet je pojasnio da bi pozitivan efekt mogao imati planirani ekonomski rast i mogućnost da se ekonomski oporavak u većoj mjeri odrazi na investicije i zapošljavanje, u čemu vidi ulogu vlada u aktivnim mjerama zapošljavanja koje bi mogle posebno stimulativno djelovati na zapošljavanje mladih.

On je istaknuo da bi u sljedećoj godini trebali biti prekinuti negativni trendovi koji su akumulirani u prošlosti i da je moguć blagi oporavak vođen ekonomskim rastom.

”Uzroci potencijalnih nemira u BiH su ekonomska situacija, zastoj u socijalnim i političkim reformama, te očigledne socijalne nejednakosti koje potiču korupciju i organizirani kriminal. Veoma pozitvan utjecaj bi moglo imati upravo intenziviranje sustavne borbe protiv korupcije i kriminala”,smatra Domazet.

Naglasio je da društvena stabilnost nesumnjivo ovisi od načina na koji je organizirano društvo i država.

”Mislim da mi u BiH spadamo u kategoriju slabijih društava u kojim demokratizacija nije dovedena do kraja, a i država je, na putu transformacije, relativno slaba, pogotovo funkcije središnje vlade što su rješenja iz Daytonskog sporazuma. Zbog toga se mnogi kolektivni problemi građana ne mogu rješavati na adekvatan način, a slabi su pritisci da takvo stanje bude unapređeno”, rekao je Domazet.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -