Published On: Fri, Dec 27th, 2013

DOMAZET O “BOSANSKOM PROLJEĆU”: Nemiri mogući, ali iduće godine u BiH će biti bolje

Komentirajući napise britanskog magazina The Economist koji je Bosnu i Hercegovinu svrstao među zemlje kojima prijete socijalni nemiri u 2014., profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Anto Domazet izjavio je za Agenciju Fenu da svakako postoji rizik od socijalnih nemira u BiH, ali bi u sljedećoj godini trebali očekivati čak nešto povoljniju situaciju.

Po njegovom mišljenju, to je moguće pod uvjetom da krupna politička pitanja budu riješena tako da bi se u izbornoj godini moglo očekivati ispunjavanje glavnih uvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

Domazet je pojasnio da bi pozitivan efekt mogao imati planirani ekonomski rast i mogućnost da se ekonomski oporavak u većoj mjeri odrazi na investicije i zapošljavanje, u čemu vidi ulogu vlada u aktivnim mjerama zapošljavanja koje bi mogle posebno stimulativno djelovati na zapošljavanje mladih.

On je istaknuo da bi u sljedećoj godini trebali biti prekinuti negativni trendovi koji su akumulirani u prošlosti i da je moguć blagi oporavak vođen ekonomskim rastom.

”Uzroci potencijalnih nemira u BiH su ekonomska situacija, zastoj u socijalnim i političkim reformama, te očigledne socijalne nejednakosti koje potiču korupciju i organizirani kriminal. Veoma pozitvan utjecaj bi moglo imati upravo intenziviranje sustavne borbe protiv korupcije i kriminala”,smatra Domazet.

Naglasio je da društvena stabilnost nesumnjivo ovisi od načina na koji je organizirano društvo i država.

”Mislim da mi u BiH spadamo u kategoriju slabijih društava u kojim demokratizacija nije dovedena do kraja, a i država je, na putu transformacije, relativno slaba, pogotovo funkcije središnje vlade što su rješenja iz Daytonskog sporazuma. Zbog toga se mnogi kolektivni problemi građana ne mogu rješavati na adekvatan način, a slabi su pritisci da takvo stanje bude unapređeno”, rekao je Domazet.