Published On: Fri, Dec 27th, 2013

Političari idu na ‘zaslužene’ odmore, a studenti bi mogli ostati bez 17,7 milijardi eura

SARAJEVO- Članovi neformalne grupe mladih ljudi (R)EVOLUCIJA + organizirali su danas u Sarajevu ispred zgrade državnih institucija kratki performans pod nazivom ”Performans obespravljenih studenata” kojim su željeli skrenuti pažnju na važnost pridruživanja Erasmus + programu.

Pojasnili su da je rok pridruživanja programu 1. veljače te da će bosanskohercegovački studenti, ukoliko bh. političari ne prihvate program, izgubiti 14,7 milijardi eura.

Nešto više od 20 studenata, sudionika performansa,  istaknulo je da današnje okupljanje nije klasični oblik protesta te da predstavlja posljednju poruku vlastima u 2013. godini da se počnu baviti pitanjima i problemima studenata.

Asja Borić, apsolventica i jedan od organizatora performansa je kazala da se svi studenti iz BiH trebaju boriti za svoja prava te u javnosti početi iznositi probleme, a ne šutjeti kao što je to do sada bila praksa.

– Kraj godine je i političari idu na ”zaslužene” odmore, a nisu ispunili svoje obećanje, a samim tim mladim ljudima nisu pružili šansu da osiguraju bolju budućnosti – kazala je Borić.

Naglasila je da članovi (R)EVOLUCIJE ne mogu sami riješiti problem koji imaju svi studenti u BiH te apeluju i ostalim studentima i mladim ljudima da se bore za svoja prava.

Kroz kratki performans prikazan je Djed Mraz koji je predstavljao Europsku komisiju. Kao poklon BiH nosio je program Erasmus + vrijedan 14,7 milijardi eura, zbog političkog nesporazuma, Djed Mraz bio je spriječen da uđe u BiH.

Sudionici koji su predstavljali studente imali su zalijepljena usta i nijemo su promatrali blokadu na ulaznim vratima BiH.

Erasmus + je novi program Evropske unije namijenjen za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020.

Program okuplja sve dosadašnje europske i međunarodne projekte i inicijative u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

U okviru potprograma studenti mogu provesti jedan dio studija studirajući na visokom učilištu u inozemstvu ili obavljajući stručnu praksu što značajno pridonosi njihovoj samostalnosti, kulturnoj obogaćenosti, poznavanju stranih jezika i sposobnosti rada u multikulturalnim sredinama.

Fena