Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Do rješenja je ovoga puta nedostajalo samo nekoliko sati

Must Read

Nakon još jednog u nizu održanih sastanaka, bh lideri, ovoga puta ni u Pragu, nisu došli do rješenja.

No zanimljivo je da imaju kontradiktorne reakcije i glede sastanka i dogovora, kao i kod prognoza oko konačnog rješenja piše portal Bljesak.info

Tako je zamjenik predsjednika SDA-a, Bakir Izetbegović kazao :

– Mislim da smo na sastanku u Pragu, koji je trajao više od 16 sati, definirali jedan model koji je dobar za rješenje presude” Sejdić-Finci” u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji je obuhvatio ne samo ostale već i pravo pripadnika konstitutivnih naroda da budu u Domu naroda iz oba entiteta“.

Izetbegović smatra da je napredak postignut i kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH.

– Uvjeren sam da bismo postigli potpuno rješenje da smo imali još nekoliko sati. Mi još neke stvari u vezi s mehanizmom koji garantira da jedan narod ne bira članove Predsjedništva drugom narodu trebamo dogovoriti, ali je ostalo sve dogovoreno. Radit ćemo na tome u narednih nekoliko dana u Sarajevu, a onda bismo išli u Bruxells da potpišemo dogovoreno“, dodao je Izetbegović.

Po njemu, lideri su došli nadomak rješenja.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž upitan da prokomentira što je sporno za hrvatski narod kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, kazao je da pozdravlja konstruktivan doprinos HDZ-a BiH.

– Postoji izravna veza između presude “Sejdić-Finci” i pitanja konstitutivnih naroda jer se otvara članak 5. Ustava BiH koji kaže da su u Predsjedništvu Srbin, Hrvat i Bošnjak. Sada treba osigurati da se i drugima omogući pravo izbora, ali i napraviti mehanizam koji će osigurati legitimne predstavnike svih naroda u Predsjedništvu BiH. Hrvati postaju ključ rješenja i nadam se da će u ovoj završnici to svi i shvatiti, pojasnio je.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, pak nije ni malo optimističan.

– Mi smo imali iznenađenje jer je SNSD ponudio rješenje za Dom naroda na način na koji nikada ranije nismo spominjali niti je dogovoran u RS-u ili NSRS-u„ prenio je Bosić.

Taj prijedlog su, dodao je, prihvatili svi osim SDS-a.

–  Prijedlog podrazumijeva da klubovi konstitutivnih naroda umjesto pet imaju sedam članova, da se dva člana srpskog kluba biraju u FBiH, a po jedan član bošnjačkog i hrvatskog kluba u RS-u. To znači da bi od sedam članova srpskog kluba dva bila iz FBiH, a druga dva kluba po jednog člana iz RS-a. Za nas je to neprihvatljivo, pojasnio je Bosić.

Ustvrdio je da “ne vidi ni tračak nade da će doći do dogovora do kraja tjedna”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

JEDAN KANDIDAT ZA PLENKOVIĆEVOG MINISTRA MANJE: Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

EPPO je, ne navodeći njihove identitete, izvijestio da su sva trojica uhićena u ponedjeljak na zahtjev Ureda koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -