Petak, 19 travnja, 2024

Do rješenja je ovoga puta nedostajalo samo nekoliko sati

Must Read

Nakon još jednog u nizu održanih sastanaka, bh lideri, ovoga puta ni u Pragu, nisu došli do rješenja.

No zanimljivo je da imaju kontradiktorne reakcije i glede sastanka i dogovora, kao i kod prognoza oko konačnog rješenja piše portal Bljesak.info

Tako je zamjenik predsjednika SDA-a, Bakir Izetbegović kazao :

– Mislim da smo na sastanku u Pragu, koji je trajao više od 16 sati, definirali jedan model koji je dobar za rješenje presude” Sejdić-Finci” u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji je obuhvatio ne samo ostale već i pravo pripadnika konstitutivnih naroda da budu u Domu naroda iz oba entiteta“.

Izetbegović smatra da je napredak postignut i kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH.

– Uvjeren sam da bismo postigli potpuno rješenje da smo imali još nekoliko sati. Mi još neke stvari u vezi s mehanizmom koji garantira da jedan narod ne bira članove Predsjedništva drugom narodu trebamo dogovoriti, ali je ostalo sve dogovoreno. Radit ćemo na tome u narednih nekoliko dana u Sarajevu, a onda bismo išli u Bruxells da potpišemo dogovoreno“, dodao je Izetbegović.

Po njemu, lideri su došli nadomak rješenja.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž upitan da prokomentira što je sporno za hrvatski narod kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, kazao je da pozdravlja konstruktivan doprinos HDZ-a BiH.

– Postoji izravna veza između presude “Sejdić-Finci” i pitanja konstitutivnih naroda jer se otvara članak 5. Ustava BiH koji kaže da su u Predsjedništvu Srbin, Hrvat i Bošnjak. Sada treba osigurati da se i drugima omogući pravo izbora, ali i napraviti mehanizam koji će osigurati legitimne predstavnike svih naroda u Predsjedništvu BiH. Hrvati postaju ključ rješenja i nadam se da će u ovoj završnici to svi i shvatiti, pojasnio je.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, pak nije ni malo optimističan.

– Mi smo imali iznenađenje jer je SNSD ponudio rješenje za Dom naroda na način na koji nikada ranije nismo spominjali niti je dogovoran u RS-u ili NSRS-u„ prenio je Bosić.

Taj prijedlog su, dodao je, prihvatili svi osim SDS-a.

–  Prijedlog podrazumijeva da klubovi konstitutivnih naroda umjesto pet imaju sedam članova, da se dva člana srpskog kluba biraju u FBiH, a po jedan član bošnjačkog i hrvatskog kluba u RS-u. To znači da bi od sedam članova srpskog kluba dva bila iz FBiH, a druga dva kluba po jednog člana iz RS-a. Za nas je to neprihvatljivo, pojasnio je Bosić.

Ustvrdio je da “ne vidi ni tračak nade da će doći do dogovora do kraja tjedna”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -