Petak, 17 svibnja, 2024

STIER: Belgija bi se raspala da ima ono što Hrvati doživljavaju u BiH

Must Read

Eurozastupnici Davor Ivo Stier i Tonino Picula ocijenili su na predavanju studentima i javnosti u Centru za prekooceanske odnose Sveučilišta John Hopkins te ekspertima za jugoistočnu Europu u Washingtonu da tendencije separatizma iz Banja Luke, ali i unitarizma iz Sarajeva jednako pogubno djeluju po europsku i euroatlansku budućnost Bosne i Hercegovine.

U izjavi za medije u Mostaru o susretima u ponedjeljak u Washingtonu, zastupnik Stier je naveo da su on i Picula kao predstavnici Europskog parlamenta govorili o Hrvatskoj kao novoj članici EU i njezinom odnosu prema jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na BiH i položaj tamošnjih Hrvata.

“BiH je suočena s dvije velike prijetnje. Jedna je separatizam, o čemu nismo morali posebno govoriti u Washingtonu jer im je to jako dobro poznato, a druga je centralizam. Objasnili smo zašto su centralističke i unitarističke snage jednako opasne za europski i euroatlantski put kao i separatističke”, rekao je Stier. Po njegovim riječima unitaristička politika se najviše odražava na položaj Hrvata, ali i BiH.

Pojasnio je to na temelju pregovora oko izbora članova BiH Predsjedništva i Doma naroda koji se vode s predstavnicima Europske komisije navodeći da bošnjačke stranke nisu pokazale spremnost odustati od manipuliranja s izborom Hrvata u vlast.

“Jedna zemlja s tri konstitutivna naroda i koja želi jednakost sva tri naroda i svih građana jedino na načelima federalizma može uspješno fuinkcionirati. To negiraju snage centralizma koje su se pokazale i nakon sastanaka s predstavnicima Europske komisije. Iako su načelno prihvatili točke o tome iz Bruxellesa, čim su se vratile u Sarajevo vidjeli smo da su to počele minirati”, istaknuo je Stier.

hina l dnevno.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Daidžansoko zlo u Bosni: Fra MILE ahbab BABIĆ

Još jedan sarajevski džoker fratar. Kada god zatreba pljuvati po Hrvatima, a da se ne brukaju sa seoskim župnicima,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -