Četvrtak, 24 listopada, 2024

Sjevernokorejski vojnici na ruskoj obuci – hoće li u rat s Rusima ili su tu samo ‘turistički’?

Vrlo
- Advertisement -

Bijela kuća je objavila da se najmanje 3000 sjevernokorejskih vojnika trenutno nalazi na obuci u istočnoj Rusiji, ali još uvijek nije jasno hoće li se pridružiti ruskim snagama na frontu u Ukrajini. Prema američkim obavještajnim podacima, vojnici su stigli početkom listopada brodom iz Sjeverne Koreje u Vladivostok, a sada se nalaze na nekoliko ruskih vojnih objekata.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, izjavio je da se još ne zna hoće li ti vojnici sudjelovati u borbenim operacijama. “Vrlo zabrinjavajuća mogućnost,” dodao je, aludirajući na dramatične posljedice takvog poteza.

Obuka sjevernokorejskih vojnika u Rusiji možda izgleda kao priprema za pojačanje ruskih snaga u Ukrajini, no za sada ostaje misterij hoće li Pyongyang zaista riskirati da njihovi vojnici postanu “legitimne vojne mete” – kako je Kirby upozorio. No, s obzirom na Kimovu povijest, nije teško zamisliti kako bi se lako mogao odlučiti na ovaj korak.

Kako sve više vojnika nestaje s ruskih frontova, možda je i Kremlju svejedno otkud pojačanje dolazi, sve dok dolazi. Ukrajina i njeni saveznici, međutim, budno prate situaciju, svjesni da bi dolazak sjevernokorejskih trupa mogao dodatno zakomplicirati već ionako kaotičan ratni scenarij.

A tko zna, možda će sljedeće izvješće govoriti o Kim Jong-unu kao o “turističkom vodiču” na bojištima istočne Europe.

 

 

- Advertisement -
guest

0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ruske snage zauzele dva sela u istočnoj Ukrajini, Kijev priznaje ruski pritisak

Ruske snage zauzele su sela Serebrianku i Mikolajivku u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, priopćilo je rusko ministarstvo obrane...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -