Nedjelja, 6 listopada, 2024

Nikšić o tragediji u Jablanici: “Brdo se obrušilo i zbrisalo naselje s lica zemlje”

Vrlo

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, izjavio je za BHRT da podaci o kamenolomu iznad Donje Jablanice, koji je navodno u vlasništvu obitelji Hondžo, nisu evidentirani u nadležnim registrima federalnog ministarstva.

“Evidentno je, i nije potrebno biti stručnjak da bi se zaključilo kako se brdo obrušilo na žrtve i doslovno zbrisalo naselje s lica zemlje. U Buturović Polju došlo je do bujične poplave, no ovakva katastrofa ovdje ne bi bila bez tog obrušavanja. Treba utvrditi čija je odgovornost. Ministrica me informirala da u evidencijama federalnog ministarstva nema podataka o tom kamenolomu,” kazao je Nikšić.

Nikšić je istaknuo kako su izjave mještana oprečne – dok neki tvrde da je kamenolom eksploatiran u proteklih 10 godina, drugi kažu da nije.

“Prioritet nam je sanacija i zbrinjavanje preživjelih te ponovno uspostavljanje komunikacija. Nažalost, potraga za nestalima i dalje traje. Spasioci su jutros pronašli prazna vozila koja nisu s područja Jablanice, ali je nejasno je li u njima bilo ljudi kada su poplave i klizišta krenuli,” dodao je.

Naglasio je kako je solidarnost među ljudima bila velika te da su javna i privatna mehanizacija stavljene na raspolaganje i prije proglašenja stanja prirodne nesreće.

Što se tiče dionice M-17 kod Komadinovog vrela, Nikšić je potvrdio da je promet djelomično normaliziran te da se radi na vraćanju jedne trake u funkciju.

Korigirana brojka smrtno stradalih

Darko Juka, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na jutrošnjoj konferenciji za medije potvrdio je da je broj službeno smrtno stradalih u poplavama i klizištima korigiran na 13 osoba.

“Jučer smo spominjali brojku od 16 žrtava, no ispostavilo se da su tri tijela dva puta prijavljena od strane različitih službi, pa je broj sada službeno 13. Od toga, jedna osoba je stradala na području Konjica, točnije u Buturović Polju, dok je 12 osoba smrtno stradalo u Jablanici. Identificirano je njih 11, dok za jednu osobu još uvijek ne znamo tko je, te se pretpostavlja da nije žitelj Jablanice,” izjavio je Juka.

Reporteri su jutros zabilježili tužne prizore iz Donje Jablanice, koja je najteže pogođena ovom katastrofom.

Poskok.info

- Advertisement -

7 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Nogomet kao Distrakcija: Kad Apokalipsa Jablanice Nestane u Sjeni Golova

Dok apokaliptični prizori sela Zlate kod Jablanice jedva dolaze do očiju javnosti, sportski naslovi puni golova i hat-trickova preuzimaju...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -