Nedjelja, 6 listopada, 2024

KRALJEVIĆ: U FBiH je proglašeno stanje prirodne nesreće, poduzimamo sve kako bi se zaštitili ljude i imovinu

Vrlo

Izaslanstva Vlade Federacije BiH i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije danas su obišla područje općine Jablanica, najteže pogođene poplavama i klizištima, gdje su tijekom noći zabilježeni najveći gubici.

Zapovjednik Federalnog stožera civilne zaštite i federalni ministar financija Toni Kraljević izrazio je sućut obiteljima stradalih, naglasivši kako su razmjeri tragedije teški za shvatiti dok se ne dođe na lice mjesta.

“Teško je uopće pojmiti razmjere ove tragedije dok se ne dođe na lice mjesta. Mi smo sve svoje resurse stavili na raspolaganje. Iskoristio bih ovu priliku zahvaliti svima koji u ovom trenutku na terenu pružaju pomoć unesrećenima. Ujedinjeni smo u boli, ujedinjeni smo u tuzi, ali i ujedinjeni u borbi za nastavak spašavanja ljudi”, rekao je Kraljević.

Dodao je da je Bosni i Hercegovini pomoć ponudilo više država te će se preko Vijeća ministara BiH pokrenuti procedura za realizaciju te pomoći.

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač također je izrazila sućut obiteljima žrtava, istaknuvši da se poduzimaju sve mjere kako bi najugroženiji bili evakuirani iz Jablanice.

“Jablanica je jutros bila potpuno izolirana. Probili smo jedan koridor iz Sarajeva prema Jablanici otkuda se upućuje pomoć Federalne uprave civilne zaštite. To cijelo vrijeme koordiniramo”, kazala je Buhač.

Uspostavljen je i drugi koridor putem čamaca kako bi se poboljšala komunikacija i evakuacija stanovnika, dodala je Buhač, napominjući da je situacija na terenu izuzetno teška, ali da se ulažu svi napori kako bi se spasili svi ugroženi.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić naglasila je kako se procjenjuju razmjeri štete na prometnoj infrastrukturi.

“Cestovna i željeznička infrastruktura su u prekidu. Željeznička pruga značajno je oštećena, posebno dionica Ostrožac – Grabovica. Trenutno se radi na raščišćavanju magistralnih cestovnih pravaca od Jablanice prema Konjicu, Mostaru, Prozoru i prema Blidinju. Mehanizacija je na terenu, otklanja se materijal koji su nanijeli odroni i klizišta, i mislim da ćemo već večeras završiti raščišćavanje na dionici Jablanica – Prozor”, kazala je Katić.

Radove na čišćenju koordinira JP Ceste FBiH, dok intervencije na željeznici provodi JP Željeznice FBiH. Za raščišćavanje magistralne ceste M-17 na dionici Jablanica – Mostar, procjenjuje se da će biti potrebno barem 48 sati.

“Ono što je u ovom trenutku najvažnije jest spašavanje ljudskih života. Materijalna šteta će se nadoknaditi, no naši prioriteti su životi”, zaključila je ministrica Katić, uputivši sućut obiteljima stradalih.

 

- Advertisement -

1 KOMENTAR

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Posljednja Amerika

Elon Musk, čovjek koji je katapultirao automobile u svemir i pretvorio tehnologiju u religiju, sada nam predviđa kraj američke...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -